nieuws

'Sommige scholieren komen met vuurrode ogen de klas in'

De politiecontroles woensdag en donderdag met drugshonden op scholen in de Hoeksche Waard hebben veel indruk gemaakt. "Er waren heel veel scholieren die angst hebben voor honden", zegt iemand die erbij was.
De politie kwam met honden naar de scholen omdat er grote zorgen zijn over het toenemend drugsgebruik onder de jeugd. Onderzoek van de politie eerder dit jaar leverde maar liefst 65 jongeren tussen de twaalf en achttien jaar op die drugs gebruikten. kochten of verhandelden. En het ging bijna allemaal om leerlingen van scholen in de Hoeksche Waard.
De drusgcontroles met speurhonden vonden onder meer plaats op de twee locaties van de Willem van Oranje Scholengemeenschap en het Hoeksch Lyceum in Oud-Beijerland. Jongeren die we spreken in die gemeente geven toe regelmatig drugs te gebruiken en soms ook mee te nemen naar school.

Herders

"Ik wist niets van die actie. Er kwamen honden op onze school om te ruiken of we drugs bij ons hadden. Herders waren het, veel scholieren hebben angst voor die honden."
"Het gebeurde in de kantine. Die honden kwamen met een begeleidster naar ons om te ruiken. Ze kwamen vijf keer langs om te kijken of we iets bij ons hadden.
Van te voren werd gevraagd om je vinger op te steken - door een politieagent met een microfoon - als je drugs bij je had. En die dan meteen af te geven. Niemand deed dat. Eerlijk gezegd was het toeval dat ik niets bij me had."

Rode ogen

Een andere jongen vindt dat drugs op school moeten kunnen. "Er zijn ook mensen die functioneren beter als ze een jointje op hebben. Ik heb mensen in m'n klas zitten die komen met vuurrode ogen de klas binnen en dan doen ze twee keer zoveel als wanneer ze nuchter zijn."
Bij de controles met speurhonden op middelbare scholen in de Hoeksche Waard zijn, volgens de politie, tot nu toe bij twee scholieren drugs aangetroffen.