nieuws

Nieuwe bioscoop Kino begonnen met proefdraaien

Het mocht dan donderdagavond om proefdraaien gaan, maar de filmprojectoren in het nieuwe Rotterdamse filmtheater Kino zijn nu echt begonnen met draaien. Een maand lang wordt er opgewarmd voor de officiële opening op 20 oktober.
Kino is gehuisvest in het pand waar jarenlang Lantaren/Venster zat. De meeste bezoekers van de officieuze openingsavond, kwamen dan ook vooral om oude herinneringen op te halen.
"Ik heb hier zo'n beetje gewoond, het voelt vertrouwd, alsof je na een lange tijd terugkomt naar het dorp waar je opgegroeid bent", vertelt een tevreden bezoeker. "Van buiten oog ik rustig, maar van binnen juich ik, het is ontzettend fijn dat er weer iets is hier, waar je films kunt zien."
De eigenaren Frank Groot en Jan de Vries, twee jonge Amsterdammers, wilden donderdagavond vooral rustig beginnen. De Vries: "Er is niets uitgevallen en alles doet het eigenlijk; we zijn wat dat betreft blij. We wilden gewoon rustig open, zodat zowel de gasten als wij rustig konden wennen."

U2

Lantaren/Venster verhuisde in 2010 naar een pand op de Wilhelminapier. Het oude gebouw aan de Gouvernestraat stamt uit 1909, destijds een gebouw voor 'volksontwikkelingswerk'.
In 1949 werd door architect J.B. Bakema een deel van het pand verbouwd tot filmzaal. Behalve bioscoop was Lantaren/Venster ook een poppodium waar bands als de Sex Pistols en U2 optraden.