nieuws

Schilders zijn het beu en leggen werk neer

Schilders hebben vrijdagochtend het werk neergelegd. Om 7.00 uur verliep een ultimatum van vakbond FNV Bouw. De schilders eisen meer loon en een betere seniorenregeling. Ze zouden er in de nieuwe cao 1800 euro per jaar op achteruit gaan.
De stakingsactie begon vrijdagochtend op het Admiraalsplein in Dordrecht. Daar zijn schilders van het bedrijf Kloet bezig met een grote onderhoudsklus. Het gaat om een waarschuwingsactie die zich over de rest van de regio en het land zal uitrollen.
Bij de vakbonden FNV Bouw en CNV zijn 6000 van de 13000 schilders in Nederland aangesloten. Daarnaast is er nog de bond LBV, de Landelijke Belangen Vereniging. Die telt zo'n 140 schilders.
"We hebben als FNV een ultimatum gesteld naar aanleiding van het feit dat in Dordrecht een aantal schilders een wilde staking wilde beginnen. Die hebben wij nog net kunnen bezweren", zegt Dick Koerselman van FNV Bouw op Radio Rijnmond.
"Er is toen een ultimatum uitgegaan en vervolgens hebben deze mensen bij hun werkgever aangeven dat die moet bewegen naar de werkgeversorganisatie en hen moet vertellen dat ze weer met óns om de tafel moeten gaan om met ons een cao af te spreken."

Buiten spel gezet

Koerselman is ook boos omdat de bond buiten spel is gezet toen de LBV een akkoord sloot met werkgeversorganisatie OnderhoudNL.
"Ik geloof dat de werkgevers zoiets hebben van 'met de FNV hebben we helemaal niets te maken' en dat steekt schilders enorm. Deze werkgevers schofferen op deze manier de schilders", besluit Koerselman.
Werkgeversorganisatie OnderhoudNL laat momenteel de rechtmatigheid van de acties onderzoeken en overweegt juridische stappen.