ROTTERDAMSE HAVEN
Fors hogere gevangenisstraf geëist tegen drugsuithalers: 'ik was op de Maasvlakte om te joggen’

Acht mannen hebben vandaag voor de rechtbank in Rotterdam maandenlange gevangenisstraf tegen zich horen eisen. Ze waren volgens het Openbaar Ministerie onbevoegd aanwezig op een haventerrein. En ook al kunnen ze niet allemaal direct gelinkt worden aan drugssmokkel, toch verdienen ze een lange celstraf aldus het OM. Hoe zit het precies? Vijf vragen én antwoorden:
1. Waarom worden hogere celstraffen geëist?
Vorig jaar werd ruim 70.000 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven onderschept en zijn 198 drugsuithalers opgepakt, sommige zelfs meerdere keren per jaar. “De cocaïne klotst hier letterlijk over de kademuren, met veel economische schade en onveilige gevoelens bij bedrijven tot gevolg,” zei officier van Justitie Ernst Pols vandaag tijdens de rechtszitting.
‘’Vooral de drugsuithalers zijn een steeds grotere plaag en daar moet paal en perk aan worden gesteld,” aldus Pols. Daarvoor is de zogeheten uithalerswet in het leven geroepen. Deze wet is op 1 januari ingegaan, en moet een afschrikwekkend effect hebben op criminelen. Ze komen nu niet meer weg met een boete van 95 euro, zoals voorheen gebeurde, maar kunnen voortaan een maandenlange gevangenisstraf krijgen.
Vier maanden celstraf voor wie voor het eerst op de terminal aangehouden wordt; 11 maanden als dat vaker gebeurt. Wie het terrein is opgekomen door een hek door te knippen of bijvoorbeeld een toegangspas van een medewerker heeft gebruikt, kan 8 tot 14 maanden krijgen. En dat wordt nog eens met een derde vermeerderd bij diegene die in een gebouw of container wordt gespot.
2. Welke uithalers stonden vandaag voor de rechter?
De eerste lichting-nieuwe-stijl bestond uit acht verdachten tussen de 19 en 34 jaar. De meesten komen uit Rotterdam en omgeving en zij zijn allemaal in de eerste drie weken van dit jaar op of bij een haventerminal op de Maasvlakte aangehouden. De eerste twee uithalers werden meteen al op nieuwsjaarnacht opgepakt bij Hutchison Ports ECT Delta Terminal.
De meeste verdachten gaven geen of een onduidelijke verklaring voor hun aanwezigheid bij de terminal. De 27-jarige Clayton D zei dat hij ruzie had gekregen met een taxichauffeur en zo onbedoeld in de haven was beland. De 19-jarige Seroar Z. was vanuit Rotterdam-Zuid naar de Maasvlakte gaan joggen midden in de nacht. De 34-jarige Albanees Maljon S. was op zoek naar een boot richting Engeland. En de 24-jarige Abedelmounaim F. had oudjaarsnacht een fles wodka op en had geen idee hoe hij in de haven terecht was gekomen.
Volgens officier Pols was deze groep een typische doorsnee van de gemiddelde drugsuithaler. “Sommigen hebben dopsleutel nummer 13 bij zich, waar je ook toevallig een luik van een reefercontainer mee kan openen. Anderen hebben een telefoon bij zich waarin maar 1 telefoonnummer is ingevoerd. Ze dragen donkere kleding of hebben een zwarte tas bij zich waar ze geen verklaring voor hebben. Die hoeven ze ook niet te hebben, want alleen al hun aanwezigheid is nu voldoende voor een celstraf. Je bent daar immers niet om te gaan salsadansen?!”
3. Welke straf hebben de verdachten tegen zich horen eisen?
Het OM wil de verdachten tussen de drie en elf maanden in de cel. Daarnaast krijgen ze ook een gebiedsverbod voor alle haventerreinen in Nederland voor een periode van drie jaar. De hoogste strafeis was voor Youssef A. (26) die in een container op het terrein van APMT was aangehouden en al eens eerder was opgepakt met heroïne op zak. De inhoudelijke behandeling van de zaak van één verdachte is aangehouden, omdat hij door corona niet naar de zitting kon komen.
4. Wat vonden de advocaten van de eisen?
Sommige advocaten worstelden met de twijfelachtige eer dat zij de eersten waren die met deze nieuwe uithalerswet geschiedenis schreven. Een enkeling had begrip voor de aanpak van het drugsprobleem in de Rotterdamse haven, maar had twijfels bij de manier waarop hun cliënt daar het slachtoffer van werd. Het voorarrest was in hun ogen voldoende.
Advocaat Winston de Brouwer stelde dat de overgang van een lage boete naar een maandenlange celstraf wel heel groot is. Jonge verdachten die voor het eerst worden aangehouden op een haventerrein, verdienen eerder de mantel der liefde van de rechter dan de zweep van justitie met een repressieve straf, aldus advocaat Rashni Moghni. Een maandenlang verblijf in de gevangenis doet volgens hem niemand goed.
5. Is hiermee de drugsproblematiek opgelost?
Zolang de verdiensten hoog zijn en de pakkans laag, zullen drugscriminelen altijd manieren vinden om de drugs via de haven naar het achterland te smokkelen. En er zullen altijd nieuwe uithalers te vinden zijn om daarbij te helpen, aldus Moghni. “Desnoods worden ze uit het buitenland gehaald.”
De rechtbank doet over twee weken uitspraak, of eerder als de rechter dat noodzakelijk vindt.
