nieuws

Celstraf voor evangelisch leider na misbruik

Hoeve Jedidja
Hoeve Jedidja
De 75-jarige evangelisch leider Aaldert van E. uit Meerkerk is voor seksueel misbruik veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk. Justitie had tien jaar cel geëist.
De straf valt een stuk lager uit, omdat niet alle gevallen van misbruik zijn bewezen. Bovendien is alleen ontucht bewezen en niet verkrachting. Ook hield de rechter rekening met de hoge leeftijd van de verdachte, waardoor detentie extra zwaar is.

Patiënten


De slachtoffers waren patiënten van Van E. in zijn therapeutische centra in Ridderkerk (de Neshoeve) en Meerkerk (Hoeve Jedidja). Hij bood seks aan als vorm van therapie.
De rechter benadrukt dat Aaldert van E. als evangelisch leider een belangrijke rol speelde in de centra en dat de vrouwen afhankelijk van hem waren. Bovendien ging het om kwetsbare vrouwen, die vaak al een misbruikverleden hadden.
Naast een celstraf bepaalde de rechter dat Aaldert van E. nooit meer in de zorg werkzaam mag zijn. Daarnaast mag hij geen contact opnemen met de slachtoffers en met een familielid van een van hen. Twee vrouwen kregen een schadevergoeding, van 5000 euro en 1500 euro.

Seksueel actief


Aaldert van E. had de ontucht
. Hij beweerde onder meer dat misbruik onmogelijk was, omdat hij al 20 jaar een erectiestoornis heeft. De rechter: "De verdachte was seksueel zeer actief en er is geen enkele aanwijzing voor het bestaan van een erectiestoornis."
Het is nog niet bekend of de verdachte of het OM in hoger beroep gaan. De slachtoffers reageerden vrijdag met gemengde gevoelens. Zij waren teleurgesteld dat de straf veel lager uitviel dan was geëist. Aan de andere kant waren zij blij dat hij 'eindelijk' een straf had gekregen.
Aaldert van E. is al meerdere keren van seksueel misbruik beticht. In 2006 was hij door zes vrouwelijke patiënten aangeklaagd, maar hij is toen vrijgesproken.
De volledige uitspraak is hier terug te lezen.