nieuws

AEX boekt klein verlies

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De AEX-index stond vrijdagmiddag onveranderd licht in de min. Ook andere Europese beurzen gingen tijdens een rustige handelssessie overwegend omlaag. Op het Damrak was biotechnologiebedrijf Galapagos opnieuw een opvallende winnaar.
De AEX stond rond 15.50 uur 0,1 procent in de min op 455,07 punten. De MidKap steeg 0,5 procent naar 657,62 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 0,4 en 0,5 procent. De FTSE in Londen boekte een plusje van 0,1 procent.
Galapagos was weer koploper onder de hoofdfondsen, ditmaal met een winst van 6,6 procent. Het bedrijf werd de afgelopen anderhalve week al zo'n 40 procent meer waard, zonder concrete, aanwijsbare reden. In de markt wordt wel steeds meer gewezen op overnamegeruchten rond het bedrijf.
Aan de andere kant van de schaal stonden Gemalto, Boskalis en Randstad met verliezen van circa 1 procent. Randstad verlengde vrijdag de aanmeldingstermijn voor zijn bod op het moederbedrijf van vacaturesite Monsterboard tot eind oktober, in afwachting van groen licht voor de deal vanuit Brussel.
In de MidKap was Arcadis de uitblinker met een koerswinst van bijna 8 procent. Voorbeurs werd gemeld dat investeerder State Street een belang van 3 procent heeft opgebouwd in het advies- en ingenieursbedrijf. Eerder dit jaar ging het aandeel Arcadis nog fors onderuit, door tegenvallende resultaten.
In Parijs verloor Société Générale 1 procent. Een rechter schroefde de schadevergoeding die ex-handelaar Jérôme Kerviel aan SocGen moet betalen vrijdag terug van 4,9 miljard naar 1 miljoen euro. Kerviel zorgde in zijn tijd als handelaar bij SocGen voor een miljardenverlies doordat hij op eigen houtje met tientallen miljarden euro's speculeerde.
De olieprijs stabiliseerde na berichten dat Saudi-Arabië bereid zou zijn tot concessies richting Iran, in een poging een deal te sluiten die de nog altijd zeer lage olieprijs kan ondersteunen. De prijs van Amerikaanse olie stond 0,2 procent in de min op 46,23 dollar per vat. Brent werd 0,3 procent duurder bij 47,79 dollar per vat.
De euro noteerde op 1,1215 dollar. Bij het Europese slot op donderdag was de euro 1,1235 dollar waard.