nieuws

Reinier Baas speelt Discombobulatrix in Live uit Lloyd

Live uit Lloyd presenteert vrijdagavond een uurtje muzikale anarchie. Althans, het is eigenlijk een jazzopera maar daarvan wil componist en gitarist Reinier Baas niets weten. Chaos, vrijheid, improvisatie en Hongaars bakmeel. Snapt u het nog? Luister Live uit Lloyd en je weet nog minder...
Reinier Baas vs Princess Discomobulatrix
is het nieuwe album en kunstwerkje van Reinier Baas. Het is een grotendeels instrumentale, geïmproviseerde, surrealistische
jazzopera
in drie aktes. De eerste versie schreef Reinier in opdracht van het
North Sea Jazz Festival 2015
, waarna hij deze uitbreidde met zang en beeld van
ti-ta-tekenaar
TYPEX
.
In het verhaal, geïllustreerd door striptekenaar Typex (Best Graphic Novels 2014, The Guardian), staatPrincess Discombobulatrix centraal. Overal waar zij gaat laat ze een spoor van vernieling achter. De gebeurtenissen monden uit in een tragedie, waarin iedereen op een afschuwelijke manier aan zijn eind komt. Naast Reinier Baas bestaat het gezelschap uit onder meer sopraan Nora Fischer, die de prinses vertolkt en iets met Hongaars bakmeel kan.
‘Discombobulatrix’ werd half september uitgebracht als CD, download, én als deluxe edition:een tinnen box met CD en downloadcard en eenstripboek, een serie ansichtkaarten en een poster van de hand van Typex (zie foto). Voor het album is de bezetting uitgebreid met strijkers, houtblazers en franse hoorn.
Componist, gitarist en bandleiderReinier Baas staat sinds 2010 aan het hoofd van ‘The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble’, waarmee hij toerde in Japan, Australië, Nieuw Zeeland en Europa. Als ‘sideman’ speelde hij op toonaangevende podia over de hele wereld, met onder meer Gregory Porter, Han Bennink, Chris Speed, Hans Teeuwen, Benjamin Herman en Jesse van Ruller. Baas maakte eerder al drie studioalbums en een live album. Vrijdagavond 23 september speelt hij de opera die geen opera is inLantaren/Venster in Rotterdam.
InLive uit Lloyd met: Reinier Baas - gitaar, Natanael Ramos - trompet, Ben van Gelder - alt sax, Maarten Ornstein - klarinetten, Joris Roelofs - basklarinet, Clemens van der Feen - bas, Martijn Vink - drums, Nora Fischer - sopraan vocalist.