nieuws

Nederlof: 'Bezem door de scouting van Feyenoord'

Feyenoord moet "de bezem door de scouting halen". Dat zegt de Rotterdamse journalist Bert Nederlof, auteur van een boek over Feyenoord met als onderwerp het structureel uitblijvende succes van de topclub.
Het boek van Nederlof, die ruim 35 jaar redacteur was van Voetbal International, heet: Dossier Feyenoord, kampioenschap als obsessie. In het boek probeert hij de oorzaken te achterhalen van het feit dat de Rotterdamse topclub sinds 1999 geen landskampioenschap meer weet te veroveren.
Volgens hem komt dat dus doordat het aankoopbeleid van Feyenoord structureel niet goed is. "Het ligt vooral aan de aankopen. Samen met Willem van Hanegem heb ik ze doorgenomen. Het waren er 124, waarvan 69 echte miskopen en slechts 19 spelers die echt geslaagd zijn. Dat heeft met geld te maken, maar ook met scouting. Daar zou de bezem een keer doorheen moeten."
Ook Rob Jacobs mengt zich in de discussie met presentator Etienne Verhoeff en chef sport Ruud van Os. De oud-trainer van Feyenoord is, ondanks de goede competitiestart, niet overtuigd van het eerste kampioenschap sinds 1999. "Vorig jaar werden er nog zeven nederlagen op rij geleden, nu zeven overwinningen. Maar ik ben door die periode nog altijd pessimistisch."
Nederlof houdt hoop: "Ze hebben nu twee erg goede aankopen gedaan en er lijkt balans te zijn. Dat heeft zeventien jaar geduurd, maar misschien is het nu wel raak."