nieuws

Maassluis wil lespakket Zwarte Piet op basisscholen

Archieffoto Sinterklaas
Archieffoto Sinterklaas
Maassluis wil basisscholen een lespakket aanbieden over Zwarte Piet. Zo'n pakket moet scholen helpen om de discussie rondom de knecht van Sinterklaas en het slavernijverleden beter te kunnen voeren.
De gemeente heeft de plannen besproken met Nederland Wordt Beter, een stichting die zich inzet tegen racisme en Zwarte Piet zoals we die nu kennen. De stichting heeft al een lespakket over Zwarte Piet.
Maassluis wil de stichting en de directeuren van basisscholen met elkaar in contact brengen. Scholen mogen uiteindelijk zelf bepalen of ze het lespakket ook daadwerkelijk willen gebruiken.
Naast het lespakket is de gemeente van plan een tentoonstelling te houden. Belangrijk thema daarin is de geschiedenis van het sinterklaasfeest.
Ophef
Sinterklaas komt op 12 november aan in Maassluis. Zoals ieder jaar is er nu alweer veel ophef over hoe het feest wordt gevierd. Sommige groepen vinden dat Zwarte Piet racistisch is. Anderen vinden juist dat zulke actiegroepen het kinderfeest kapotmaken.
De gemeente heeft eerder laten weten dat het nog onbekend is hoe de zwarte pieten er dit jaar uitkomen te zien. Burgemeester Haan verwachtte dat er vooral bruine pieten zouden zijn, maar sloot niet uit dat er ook bijvoorbeeld stroopwafelpieten zouden komen.
Tegenstanders van de intocht hebben gezegd dat ze gaan demonstreren op 12 november. Maassluis is daarover met hen in gesprek.