NIEUWS

Vluchtelingenboot Vlaardingen vanaf donderdag weg: 'Sneu om niet paar maanden helpende hand te bieden'

Bijna twee weken geleden werd bekend dat de gemeente Vlaardingen de tijdelijke asielboot aan de Oosthavenkade niet nog een half jaar wil laten liggen. Dat besluit nam de gemeenteraad nadat bleek dat de verlenging van een half jaar geen verplichting is, zoals eerder vanuit Den Haag werd gemeld. Aanstaande donderdag verdwijnt de asielboot definitief, tot teleurstelling van GroenLinks-wethouder Bart de Leede.
Het hotelschip, dat op 5 november aanmeerde in Vlaardingen, zou in eerste instantie maximaal 8 weken blijven liggen. Daarna verplichtte staatssecretaris Ankie Broekers-Knol meerdere gemeenten om de vluchtelingen nog zes maanden langer op te vangen, iets waartoe zij - naar later bleek - gemeenten niet kon dwingen omdat haar beslissing geen juridische grondslag had. Verschillende politieke partijen in Vlaardingen vroegen daarop een debat aan om opnieuw over de vluchtelingenopvang te praten.

19 voor, 13 tegen

Dat gebeurde op donderdag 3 februari, waarbij de motie 'Aan onze plicht voldaan, afspraak is immers afspraak' in de raadsvergadering werd aangenomen. Een raadsmeerderheid stemde voor het vertrek van de vluchtelingen, waarna het het college het gedoogbesluit introk. Twee wethouders in de gemeente waren tegen dit besluit: Jacky Silos (CDA) en Bart de Leede (GroenLinks). De Leede vindt het spijtig dat de asielboot moet vertrekken: "Dit is natuurlijk een heel moeilijk besluit. De gemeenteraad was ook verdeeld. Er was uiteindelijk een stemming van 19 voor en 13 tegen."
Het feit dat de gemeente Vlaardingen zonder juridische grondslag een aanwijzing kreeg van staatssecretaris Broekers-Knol om verplicht vluchtelingen op te vangen, heeft volgens De Leede averechts gewerkt. "Dat gevoel heb ik wel. Voor een aantal raadsleden is dat een belangrijk argument geweest om toch voor beëindiging van deze opvang te stemmen. Ikzelf was van mening dat een procedurekwestie in deze discussie niet de boventoon zou moeten voeren, maar de raad heeft gesproken."

'Nette herplaatsing'

In samenspraak met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is vervolgens gekeken om te zorgen voor een 'nette herplaatsing' van de tijdelijk in Vlaardingen woonachtige vluchtelingen, vertelt De Leede. "De verwachting is dat dat vandaag en morgen wordt afgerond. Donderdag moet de opvang beëindigd zijn."
De Leede heeft er vertrouwen in dat de verhuizing van de vluchtelingen op een fatsoenlijke manier verloopt. "Maar het is natuurlijk wel sneu dat Vlaardingen met de opvang gedurende deze paar maanden meent: wij hebben aan onze verplichting voldaan en er niet voor kiest om nog een aantal maanden meer de helpend hand te bieden in deze opvangcrisis."
Waar de vluchtelingen nu zullen worden opgevangen, kan De Leede niet zeggen. "Op verschillende plaatsen. Het hangt er vanaf of er een aanleiding is om ze op een bepaalde plek te plaatsen, bijvoorbeeld omdat er een familielid of bekende in een ander azc zit. Zo wordt per persoon gekeken wat de beste plek is."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl