nieuws

Drukbezochte open dag asielzoekerscentra

Ruim zeventig asielzoekerscentra in het land hebben zaterdag de deuren opengezet voor het publiek. In totaal kwamen zo'n 36.000 bezoekers een kijkje nemen. In onze regio deden de azc's in de Rotterdamse Beverwaard, Krimpen aan den IJssel, Gorinchem en 's-Gravendeel mee.
Met de open dag wilden VluchtelingenWerk en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vluchtelingen en Nederlanders met elkaar in contact brengen en laten zien hoe het leven in een azc eruitziet.
Het was de tweede open dag van de azc's in Nederland. Er waren rondleidingen en workshops en bezoekers konden in gesprek gaan met de bewoners. Ook waren er activiteiten voor kinderen, van oud-Hollandse spelletjes tot schminken.
Voor de open dag in het onlangs geopende azc in de Beverwaard moesten geïnteresseerden zich vooraf aanmelden. Volgens de gemeente Rotterdam deden 240 mensen dat. Daarmee was het maximum bereikt.
Tegen de komst van het azc in de Beverwaard was vanuit de buurt veel weerstand. Daar was zaterdag weinig van te merken, al liet een bezoeker uit de Beverwaard zich ontvallen dat haar buurtgenoten beter niet konden weten dat ze aanwezig was. Het onderwerp ligt nog steeds gevoelig.
Omwonenden krijgen binnenkort overigens vaker de gelegenheid om een kijkje te nemen in het azc, waar vooraf veel tumult over was in de wijk. Het organiserende COA sprak van een geslaagde middag.