nieuws

Toon (9) loopt moeilijk, maar met racerunning vliegt hij

"Hij is voor het eerst ergens echt goed in. Dat is echt geweldig.'' Sonja Flipsen is enthousiast over de sport van haar 9-jarige zoon Toon: racerunning. Door zijn motorische beperking loopt hij moeilijk, maar met zijn loopfiets vliegt Toon razendsnel en soepel door de bochten van het parcours op sportcomplex Nenijto in Rotterdam.
De 9-jarige jongen is een van de jonge deelnemers aan het Nederlands Jeugdkampioenschap racerunning, dat voor het eerst wordt gehouden. Kinderen van 6 tot en met 19 jaar doen mee, op vier afstanden: 60, 100, 400 en duizend meter.

Nieuwe sport

Racerunning is nog vrij nieuw in Nederland. In de ochtend waren er daarom clinics voor kinderen en volwassenen die meer wilden weten over de sport.
Bij racerunning wordt gebruikgemaakt van driewielers zonder trappers. De deelnemers kunnen er zittend mee rennen. Dat maakt de sport bij uitstek geschikt voor mensen met motorische beperkingen, zoals Toon, die door een stofafwijking in zijn hersenen een te hoge spierspanning heeft. "Hij loopt een beetje als iemand die dronken is", beschrijft zijn moeder het gevolg.

Snelheid ervaren

"Met deze sport kan hij ondanks zijn beperking snelheid ervaren. Dat is echt superleuk, hij is altijd blij als hij dit doet", vertelt Flipsen. "Vandaag is hij wel heel zenuwachtig, omdat het zijn eerste echte wedstrijd is."