BRAND

Justitie vervolgt alsnog man voor brand waarbij hoogbejaard echtpaar om het leven kwam

Fatale brand aan de Gruttostraat in 2016
Fatale brand aan de Gruttostraat in 2016 © archief
Justitie gaat alsnog een man uit Spijkenisse vervolgen voor een brand in Hellevoetsluis in 2016 waarbij het echtpaar Lampers om het leven kwam. De 53-jarige Evert R. zit al vast voor vier andere branden maar kon niet eerder worden gelinkt aan dit drama.
Justitie wil het bewijs in de andere branden in Hellevoetsluis nadrukkelijk gaan gebruiken in de nieuwe zaak. Evert R. kreeg twaalf jaar cel voor brandstichting en stalking. Hij zou wraak hebben willen nemen voor een verbroken relatie. De slachtoffers waren allemaal leden van de familie Lampers..
Op 20 mei 2016 was er brand aan de Gruttostraat in Hellevoetsluis. Het oudere echtpaar Lampers kwam daarbij om het leven. Deze brand was zo hevig dat veel bewijsmateriaal is verloren gegaan.
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zegt dat een technische oorzaak niet is uitgesloten. Daarom wordt het voor justitie ook lastig aan te tonen dat hier überhaupt sprake is geweest van brandstichting. "Het is een buitengewoon ingewikkelde zaak”, zei de officier van justitie woensdag tijdens een korte zitting in Rotterdam.
De familie van het echtpaar Lampers heeft altijd aangedrongen op vervolging. Dochter Margaret Lampers is daarom blij dat er alsnog een rechtszaak komt. "We zijn hier al zo lang mee bezig, dit heeft zo veel van ons gevergd. Dit is de belangrijkste zaak."
De familie heeft er nooit aan getwijfeld dat Evert R. ook bij de Gruttostraat de dader is. "Er is zoveel in het dossier dat aan hem linkt. Maar ik weet dat het een lastige zaak is, daarom ben ik ook voorzichtig met mijn woorden."
Advocaat Yvonne van der Hut, die Evert R. bijstaat, vindt dat justitie te veel uitgaat van ‘waar rook is, is vuur’. "Er wordt naar die andere branden gekeken, maar er is geen enkel onafhankelijk bewijs dat mijn cliënt op de plaats delict van de Gruttostraat brengt."
Zij wil nadrukkelijk kijken naar alternatieve scenario’s, zoals een brand die in de meterkast is ontstaan. Tijdens de inhoudelijke behandeling zal een deskundige worden gehoord. De cruciale vraag zal dan zijn met hoeveel zekerheid kan worden gesteld dat het vuur is aangestoken. Het is nog niet bekend wanneer de zitting plaatsvindt.