nieuws

Noodbevel tegen overlast hangjongeren Maassluis

Ingegooide ruiten aan het Burgemeestersplantsoen.
Ingegooide ruiten aan het Burgemeestersplantsoen. © Media TV
Burgemeester Edo Haan van Maassluis heeft zaterdag een noodbevel uitgevaardigd voor het Vrijheidspark en het Burgemeestersplantsoen. Het bevel ging om 21.00 uur in om overlast van hangjongeren en boze bewoners binnen de perken te houden.
De jongeren gooiden in de nacht van vrijdag op zaterdag ramen van huizen in in de Burgemeesterswijk. Eerder hadden ze al auto's beschadigd van bewoners die ze zouden hebben geïntimideerd.
Actie
De bewoners zeggen de vernielingen en intimidaties niet meer te accepteren. Een grote groep ging zaterdagavond de straat op om de daders buiten de wijk te houden.
Volgens de lokale omroep WOS liepen 35 bewoners van de Molenwijk door de tegenovergelegen Burgemeesterswijk. Dat zouden ze hebben gedaan uit solidariteit met hun geplaagde medebewoners.
Volgens een ooggetuige liep de situatie rond 21.00 uur bijna uit de hand toen een bewoner van de Molenwijk een klap van een van de hangjongeren had gekregen. Op dat moment greep de politie in.
Stevige maatregel
Het noodbevel is tot en met dinsdag van kracht. Burgemeester Haan wil op deze manier voorkomen dat de zaak uit de hand loopt. Hij neemt daarmee een steviger maatregel dan dat hij met een noodverordening zou doen.
Met een noodbevel kan de politie meteen ingrijpen als mensen instructies van agenten niet opvolgen. Zij mogen dan direct worden opgepakt.
Wie zonder toestemming van de autoriteiten in of rond het Vrijheidspark en het Burgemeestersplantsoen rondloopt, kan voor het plegen van een misdrijf worden vervolgd.
Fietsenstalling
De onrust in Maassluis zou zijn begonnen nadat een fietsenstalling werd gesloten. De stalling was een soort buurthuis voor Marokkaanse jongeren.
Na de vondst van drugs en wapens ging de deur op slot. Een groep jongeren zorgde afgelopen drie weken voor veel overlast in de wijk, waardoor de sfeer steeds grimmiger werd.