WOONCRISIS

Rotterdammers uit Oude Noorden staan in juli op straat door te dunne portemonnee

Bewoners van nr. 25 tot 35 met elkaar op straat
Bewoners van nr. 25 tot 35 met elkaar op straat © Rijnmond
De Rotterdamse Lenie Rietveld (77) staat jarenlang op de barricades voor de woningen op de Burgemeester Roosstraat 25 tot 35. Eerst zou de sloopkogel door de huizen gaan, maar dat konden de bewoners voorkomen. Nu drastische renovatie noodzakelijk is, zijn ze in gesprek om de huizen aan te kopen. Maar de vraagprijs van 1,5 miljoen blijkt een onhaalbare kaart. Op 27 juli moeten ze daarom hun huizen uit. Lenie: “Mijn hele leven is verankerd met de straat. Ik wil hier blijven.”
De panden in de Burgemeester Roosstraat zijn aan een flinke opknapbeurt toe. De funderingen zijn niet meer goed en ook de achtergevel moet aangepakt worden. De bewoners hebben aan de bel getrokken bij de eigenaar gemeente Rotterdam, omdat investeringen noodzakelijk zijn. Het stadhuis stelt voor om de panden aan de bewoners te verkopen. Die kunnen de huizen dan tegen kostprijs huren van een zelf opgezette wooncoöperatie. Maar de aankoop van de vervallen panden is duur. In totaal gaat het om 1,5 miljoen euro. Zo'n dikke portemonnee hebben de bewoners niet.

Meer dan een stel bakstenen

Voor hen zijn de huizen veel meer dan een stel bakstenen. Jarenlang hebben ze de panden onderhouden. Met veel liefde. Onderling hebben de bewoners een hechte band en velen wonen er al tientallen jaren. Zo ook de familie Rietveld: grootouders Lenie (77) en Pim (82), dochter Renza (58), kleindochter Daisy (35) en haar dochters.
Renza zorgt voor haar moeder en vader die kampen met gezondheidsproblemen. Het is nu makkelijk om bij elkaar over de vloer te komen. Ze wil niet weg uit haar woning. “Het voelt heel naar. Komen hier dan andere mensen te wonen, die meer kunnen betalen?”
Architect Piet Vollaard heeft de bewoners geadviseerd over het opzetten van een wooncoöperatie . Hij denkt dat de gemeente niet weet wat ze aan moeten met dit soort projecten. “Ze zijn vooral bezig om bestaand vastgoed duur te verkopen om de gemeentekas te spekken. Dat kan niet bij dit soort sociale projecten. Je moet je als gemeente afvragen waar je prioriteit ligt.“
Vollaard zegt dat als de gemeente zelf aan het rekenen was geslagen, dat al snel duidelijk zou zijn dat de taxatiewaarde van 1,5 miljoen euro in combinatie met de renovatiekosten van bijna 4,5 miljoen euro en de huureisen (tussen de 752 euro en 1.000 euro) geen haalbare kaart was. Het zijn onmogelijke eisen. “Alleen de fundering aanpakken kost al een miljoen euro en ook de achtergevel scheurt van het pand.”
Bewoners willen blijven

'We willen een kans krijgen'

De bewoners hopen dat ze de huizen alsnog voor een symbolisch bedrag mogen overnemen. Net zoals eerder gebeurd is bij andere woonprojecten in Rotterdam. Met een lening vanuit de gemeente voor de bouwkosten, zou het dan moeten lukken. “We willen ook graag zelf onze handen uit de mouwen steken. Dat doen we hier al jaren. Maar voor deze grote renovatie hebben we flink wat geld nodig”, zegt voorzitter Erik Jutten van de bewonersvereniging. Hij woont samen met zijn zwangere partner Sarah en hun zoontje.
Zijn vrouw is in april uitgerekend en ondervindt veel stress van de hele situatie. In tranen zegt ze dat ze dolgraag hier zou willen blijven wonen. “We hebben het hier fijn met elkaar. We hebben een sterke emotionele band met onze buren. Het is eigenlijk heel uniek en mooi. Nu gaat in een keer de stekker eruit alsof het helemaal niets waard is. In mijn ogen moeten wij een kans krijgen. We willen er echt iets van maken.”
| Foto:
| Foto:
Ook Rosa Houseel wil niet weg. “Alleen in mijn kist.” Ze woont al veertig jaar in haar huis en vindt het gezellig wonen in de straat. “Goede buren. We staan altijd klaar voor elkaar.”
Ze weet niet waar ze anders heen zou moeten. In juli 2021 plofte er een brief van een gerechtsdeurwaarder op de mat bij de bewoners waarin het huidige contract opgezegd werd. Ze huren de panden als vereniging van de gemeente Rotterdam met een opstalovereenkomst. Dat betekent dat ze niet dezelfde rechten hebben als normale huurders en de panden zelf onderhouden. De bewoners betalen daarom maar zo'n 75 euro huur. In juli hadden ze nog goede hoop dat de wooncoöperatie rond zou komen. Maar nu de datum dichterbij komt, is dat optimisme steeds meer verdwenen. "We hopen dat de gemeente weer met ons om tafel gaat om nu wel een oplossing te vinden."
Lenie (midden) en andere bewoners toen ze hun woningen in de jaren '90 hadden gered van de sloop
Lenie (midden) en andere bewoners toen ze hun woningen in de jaren '90 hadden gered van de sloop © Privé

'Trieste situatie'

“De bewoners zijn aan hun lot overgelaten. Twintig jaar heeft niemand zich om hen bekommerd en als ze dan aan de bel trekken omdat alles instort, worden de panden verkocht met onhaalbare eisen. Het is triest”, zegt architect Vollaard.
Deze donderdag worden er tijdens de actualiteitenraad in de gemeenteraad door de ChristenUnie vragen gesteld over begeleiding van wooncoöperaties in Rotterdam. Burgerraadslid Gerben van Dijk: "We gaan er vanuit dat de gemeente de bewoners niet in de kou zal zetten. We vragen aan de wethouder om te werken aan een creatieve oplossing." Rijnmond heeft wethouder Kurvers om een reactie gevraagd, maar hij wil het debat eerst afwachten.

Update na actualiteitenraad

Wethouder Kurvers zegt dat de gemeente Rotterdam zich hard heeft ingezet om het wooncoöperatie plan te laten slagen. Het project is alleen niet haalbaar doordat de renovatiekosten enorm hoog zijn. De gemeente kan de panden niet voor een symbolisch bedrag aan de bewoners verkopen zodat het project wel haalbaar wordt. "Wij geven als Rotterdam geen panden gratis weg. Dat doen we altijd op basis van taxatie." Een projectontwikkelaar heeft inmiddels al interesse getoond om de panden op te kopen en ze daarna als middenhuur te verhuren aan de bewoners. Zo kunnen de bewoners, die dat kunnen betalen, er blijven wonen. De gemeente gaat dit nu onderzoeken. Kurvers hoopt snel met duidelijkheid te komen. "Er zal daar waar nodig maatwerk geleverd worden zodat de mensen goed terecht komen."
Uitleg wethouder Kurvers