nieuws

FNV: werkgevers dreigen met ontslag schilders om staking

Schilders tijdens een demonstratie in Rotterdam
Schilders tijdens een demonstratie in Rotterdam
Schilders die maandag willen staken in onder meer Rotterdam, zijn door hun werkgevers bedreigd met ontslag. Medewerkers van meerdere bedrijven hebben volgens vakbond FNV Bouw ongeveer dezelfde dreigmail gekregen.
In de mail staat dat "ongeoorloofde afwezigheid of het neerleggen van werk wordt aangemerkt als werkweigering. Ongeacht de stakingsvorm, zullen passende disciplinaire maatregelen genomen worden. Deze maatregelen kunnen variëren van een schadevergoeding tot ontslag".
Volgens Dick Koerselman van FNV Bouw zijn de schilders geschrokken van de mail. Werkgeversorganisatie OnderhoudNL vraagt "een verbod van de staking in een kort geding. Dat is hun goed recht. Maar intimidatie van je eigen werknemers? Schande", stelt Koerselman.
Slechtere cao
De schilders strijden al een tijdje voor een betere cao. Door een onlangs ingegaan akkoord gaan ze er naar eigen zeggen flink op achteruit. Ze eisen daarom meer loon en een betere seniorenregeling.
Bovendien zijn de schilders verbolgen over het feit dat de vakbond Landelijke Belangen Vereniging (LBV) het akkoord met werkgeversorganisatie OnderhoudNL heeft gesloten. De LBV is volgens hen een vakbond met maar heel weinig leden in de schilderssector.
Vrijdag legden meer dan honderd schilders voor het eerst het werk neer nadat een ultimatum van FNV Bouw aan OnderhoudNL was verlopen. De staking vond plaats in Dordrecht. Eerder was er een demonstratie in Rotterdam.
Kort geding
Ondanks de intimidatie roepen de schilders iedereen op maandag weer mee te doen aan de staking. Er wordt gestaakt bij schildersbedrijven in Rotterdam, Nijmegen, Tilburg, Breukelen en Hoogeveen.
OnderhoudNL wil dat de rechter de staking maandag verbiedt. Er is dan een kort geding tegen FNV Bouw in Utrecht.