nieuws

Bewoners Maassluis zijn 'getreiter en geïntimideer' spuugzat

"Treiteren, intimideren, uitdagen. Het is heel vervelend en ontoelaatbaar." Burgemeester Edo Haan van Maassluis heeft geen goed woord over voor de acties van de hangjongeren in zijn gemeente.
De overlast van hangjeugd is de afgelopen weken tot een hoogtepunt gestegen in de Maassluise Burgemeesterswijk. Verkeersborden zijn vernield, wegen geblokkeerd, auto's bekrast en ramen ingegooid. Bewoners zijn het spuugzat.
Ruiten ingeslagen
Bewoner Chris Perez hoort vrijdagnacht rond 23.00 uur zijn moeder gillen. "Ik stond onder de douche. Ze schreeuwde dat de ramen eruit lagen en er grote keien naar binnen waren gegooid."
Perez rent als een malle naar beneden. "Niet alleen wij, maar ook de buren waren slachtoffer van de vernielingen. Bij een Marokkaanse meneer verderop waren ook de ruiten ingegooid. Jammer dat het zo moet."

Intimidatie

Naast de vernielingen worden bewoners ook geïntimideerd. Vooral vrouwen krijgen van alles naar hun hoofd geslingerd. "Ook mijn vrouw heeft er last van", vertelt Edwin Bot, die als woordvoerder van de bewoners optreedt. "Ze worden uitgescholden voor de ergste dingen die je maar kan bedenken."
"Er wordt gescholden met bijvoorbeeld het oudste beroep ter wereld. En dan met het 'k-woord' ervoor. 'Ik weet waar je woont, wanneer je man niet thuis is', roepen ze dan. Dat zijn intimiderende uitspraken", vindt Bot.

Grimmige sfeer

In de Burgemeesterswijk heerst sinds de problemen begonnen een sfeer van angst. Zaterdagavond gingen bewoners de straat op om de jongeren uit de wijk te houden.
Burgemeester Haan kondigde daarom zaterdagavond een noodbevel af. In de wijk mag tot en met dinsdag niemand komen zonder toestemming van de autoriteiten, in de hoop dat de rust wederkeert.
"Het kan elk moment weer gebeuren, hebben we het idee", vertelt Perez. "Het is grimmig. Mensen zijn echt als de dood. Ze durven hun hondje niet eens meer uit te laten."
Toch laat Perez zich niet intimideren. "Ik ben niet bang voor ze, maar vele buren zijn als de dood. Zij vinden het echt niet leuk meer hier. Het is niet lekker wonen zo."