nieuws

Grote lekkage bij DuPont nu pas bekendgemaakt

Bij DuPont in Dordrecht is, naar nu blijkt, vorige maand een grote hoeveelheid formaldehyde ontsnapt. 2730 kilogram van de stof is via een schoorsteen van 47 meter hoog in de lucht terechtgekomen.
is een giftige stof die onder meer wordt gebruikt voor de productie van harde plastics, die onder meer in aanstekers zitten. Het is een bewezen kankerverwekkende stof en staat daarom op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen.
Volgens toxicoloog Jacob de Boer van de Vrije Universiteit in Amsterdam is formaldehyde een stof die in de lucht snel verdunt. "De stof heeft een heel specifieke geur. Als bewoners niets hebben geroken, dan is er geen gevaar."
DuPont heeft maandag pas bekendgemaakt dat de lekkage heeft plaatsgevonden. Volgens DuPont was de lekkage tussen 10 en 12 augustus in de fabriek waar de kunststof Delrin wordt gemaakt. Er zouden geen gevolgen zijn geweest voor de medewerkers en omwonenden.

E-noses

In juni heeft DuPont 23 zogenoemde e-noses op het bedrijfsterrein geplaatst. De meetapparatuur moet ervoor zorgen dat lekkages in een vroeg stadium worden ontdekt. Daardoor werd ook de formaldehyde-lekkage ontdekt.
Het bedrijf heeft naar eigen zeggen de omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid geïnformeerd over het lekken van de stof en is een onderzoek naar de oorzaak gestart.
DuPont wil verder niet reageren op de lekkage van vorige maand. Een woordvoerder laat weten eerst het volledige onderzoek van de omgevingsdienst Zuid- Holland Zuid af te wachten. Dit wordt eind van de week verwacht.

Zorgen

Hoewel volgens Jacob de Boer bij deze lekkage waarschijnlijk geen gevaar is geweest voor de omwonenden, maakt hij zich ernstige zorgen over de werkwijze van DuPont en dochter Chemours.
"Als dit was gebeurd met de giftige stof perfluorisobuteen - waarvan vorige week duidelijk werd dat Chemours dit uitstoot - dan waren er doden gevallen."

Onder vuur

DuPont ligt al een tijdje onder vuur. Op dit moment doen het Openbaar Ministerie en het RIVM onderzoek naar de gezondheidsgevolgen van blootstelling aan de stoffen DMAc en PFOA bij DuPont.
Van DMAc is bekend dat het vruchtbaarheidsproblemen kan veroorzaken. Justitie startte het onderzoek nadat duidelijk was geworden dat 33 vrouwelijke ex-werknemers ernstige vruchtbaarheidsproblemen hadden gekregen nadat ze jaren onbeschermd in de Lycrafabriek hebben gewerkt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl