nieuws

Nieuwe terreurverdachte vast in zaak Anis B.

De politie op de Burgemeester Meineszstraat
De politie op de Burgemeester Meineszstraat © MediaTV
De politie heeft opnieuw een verdachte opgepakt in het onderzoek naar de Rotterdamse link met de Franse terreurverdachte Anis B. De 26-jarige man van Marokkaanse afkomst is vorige week aangehouden in Rotterdam.
De man zou volgens justitie hebben bemiddeld tussen onder anderen Anis B. en drie wapenhandelaren uit Rotterdam en Vlaardingen.
De drie handelaren staan maandag voor de rechter. Ze zouden munitie voor machinegeweren hebben geleverd aan mensen die een aanslag zouden willen plegen. Hun vingerafdrukken werden op de kogels gevonden.
Kilo's munitie
Anis B. werd in maart opgepakt in Rotterdam-West na een tip van justitie. In zijn huis op de Burgemeester Meineszstraat lag onder meer 45 kilo munitie voor Kalasjnikovs.
Volgens de Franse autoriteiten heeft B. banden met terreurverdachte Reda Kriket. Beide mannen zouden vorig jaar als jihadstrijder in Syrië hebben gevochten.
Aanslag EK
Kriket en B. zouden bezig zijn geweest met het voorbereiden van een aanslag tijdens de Europese voetbalkampioenschappen in Frankrijk.
B. is vorige maand uitgeleverd aan Frankrijk waar hij wordt gezocht voor betrokkenheid bij het voorbereiden van aanslagen.
Justitie zegt dat er in Nederland geen terroristische groepering actief was. Wel zou een aantal mensen een faciliterende rol hebben gespeeld bij de voorbereiding.