nieuws

Provincie doet aangifte tegen DuPont na chemielekkage

Dupont.
Dupont. © Sylvio Pinas
De provincie Zuid-Holland gaat aangifte bij het Openbaar Ministerie doen tegen chemiebedrijf DuPont in Dordrecht. Het bedrijf maakte half augustus melding van een klein incident, maar er blijkt veel meer aan de hand te zijn geweest, mogelijk met gevolgen voor de volksgezondheid.
DuPont liet op 12 augustus aan toezichthouder Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid weten dat een zogeheten breekplaat in de betreffende productielijn was ingedeukt en gescheurd. Die plaat dient ervoor dat het kankerverwekkende formaldehyde niet kan ontsnappen. DuPont deed het af als klein incident en liet de toezichthouder weten een onderzoek in te stellen.
Afgelopen week werden de voorlopige resultaten bekend. Het blijkt dat tussen 10 en 12 augustus in totaal 2730 kilo formaldehyde is ontsnapt. Dit gebeurde vanuit een 48 meter hoge schoorsteen.

Andere inschatting


'Deze informatie zorgt voor een andere inschatting van de ernst van het incident', meldt de provincie in een e-mail na vragen van RTV Rijnmond. 'Uit onderzoek moet blijken of er sprake is van een strafbaar feit.'
Volgens DuPont is er 'geen verhoogde blootstelling op leefniveau te verwachten'. Het bedrijf heeft een extern bureau opdracht gegeven om de gevolgen voor de omgeving grondig te onderzoeken. Over twee weken moet dat rapport klaar zijn.
De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid gaat met de Dienst Gezondheid en Jeugd bekijken of er een onderzoek naar mogelijke gezondheidsschade moet komen.

Zurige lucht


Toxicoloog Jacob de Boer van de Vrije Universiteit laat desgevraagd weten dat formaldehyde weliswaar een giftige en bewezen kankerverwekkende stof is, maar snel vervliegt. "Er kan pas sprake zijn van een gevaar voor de gezondheid van omwonenden als zij de stof hebben geroken." Het gaat om een zurige, chemische lucht."

Opheldering


De gemeente Dordrecht wil samen met Papendrecht en Sliedrecht opheldering over de uitstoot van de stof en noemt de gang van zaken tot nu toe 'onacceptabel'.

Dordrecht heeft vragen gesteld aan zowel DuPont als de provincie, die de vergunning heeft verstrekt.

Onder vuur


DuPont ligt al een tijdje onder vuur. Op dit moment doen het Openbaar Ministerie en het RIVM onderzoek naar de gezondheidsgevolgen van blootstelling aan de stoffen DMAc en PFOA bij DuPont.
Van DMAc is bekend dat het vruchtbaarheidsproblemen kan veroorzaken. Justitie startte het onderzoek nadat duidelijk was geworden dat 33 vrouwelijke ex-werknemers ernstige vruchtbaarheidsproblemen hadden gekregen nadat ze jaren onbeschermd in de Lycrafabriek werkten.