nieuws

Zorgpremie DSW meer omhoog dan minister verwachtte

Zorgverzekeraar DSW uit Schiedam verhoogt de zorgpremie volgend jaar met bijna een tientje per maand. De stijging is fors meer dan minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vorige week nog verwachtte.
Iemand met een zorgverzekering bij DSW betaalt komend jaar 108 euro per maand voor de basisverzekering. Dat is een stijging van 9,4 procent ten opzichte van vorig jaar.
Schippers zei vorige week tijdens Prinsjesdag dat ze uitging van een verhoging van 3,5 procent. Dat komt per maand neer op 3,50 euro extra.
Geen ontkomen aan
Volgens DSW valt er niet te ontkomen aan een premiestijging. Dat komt doordat er meer dure medicijnen worden geslikt, verzekeraars meer moeten betalen voor wijkverpleging en de lonen stijgen.
Ook wordt in 2017 meer vergoed vanuit de basisverzekering. Volgens Oomen is dat nog enigszins positief te noemen. "In vergelijking met 2013 stijgen de kosten relatief weinig. Mensen krijgen namelijk meer vergoed dan vier jaar geleden."
Reserves
Daarbij heeft DSW naar eigen zeggen te weinig geld om zelf de premierverhoging op te vangen. Vorig jaar betaalde de verzekeraar 145 euro per verzekerde uit de reserves.
Op die manier kon de premiestijging beperkt blijven. Dit jaar kan slechts 94 euro per verzekerde worden bijgelegd uit de reserves.
'Te optimistisch'
Volgens DSW-directeur Chris Oomen is Schippers veel te optimistisch geweest toen ze aankondigde dat de premies niet zo erg zouden stijgen. Dat heeft volgens hem met drie dingen te maken.
"Ten eerste heeft Schippers de zorgkosten afgelopen jaren veel te hoog geraamd. Deze nota was ze een stuk scherper. Ten tweede had ze verwacht dat verzekeraars ook dit jaar weer meer uit reserves zouden halen", aldus Oomen.
"Ook zegt Schippers dat verzekeraars kunnen besparen op de kosten voor de administratie, maar dat is onzin", stelt de DSW-voorman.
DSW is traditiegetrouw de eerste verzekeraar die de premie voor het nieuwe jaar bekendmaakt. Wat de Schiedamse verzekeraar doet, is een maatstaaf voor wat andere verzekeraars doen met hun premies. Het ligt in de lijn der verwachting dat ook zij hun premies omhoog gooien.
Eigen risico
Oomen pleitte begin deze maand nog voor het afschaffen van het eigen risico van 385 euro. Ondanks dat de premies meer stijgen dan gedacht, staat hij daar nog steeds achter.
Volgens hem is het eigen risico nu zo hoog, omdat niet iedereen het eigen risico (volledig) gebruikt. Als het wordt afgeschaft, kunnen de kosten over alle verzekerden worden uitgesmeerd.
Daardoor zou elke verzekerde 20 euro meer per maand moeten betalen. Oomen: "Dat is een solidair systeem, want iedereen wordt wel een keer ziek in zijn leven."
Ophef
De premieverhoging van DSW heeft tot veel boze reacties geleid. Patiëntenfederatie Nederland is woedend en noemt de verhoging een 'koude douche'. "Alle koopkrachtberekeningen gaan uit van een stijging van 3,50 euro. Dit is drie keer zoveel."
Ook de oppositiepartijen D66, SP, CDA en PVV in de Tweede Kamer willen opheldering van minister Schippers. Ze vinden dat de inschatting van het kabinet te rooskleurig was. Ze vragen zich af hoe Schippers tot haar berekeningen kwam.
Schippers wil nog niet reageren op de verhoging. Ze zegt dat ze wil wachten tot alle premies bekend zijn, zoals ze ieder jaar doet.