nieuws

Actievoerders Greenpeace opgepakt in Rotterdamse haven

De politie heeft dinsdagmiddag een actie beëindigd van Greenpeace op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven. Zeker dertien actievoerders werden halverwege de middag gearresteerd op het terrein van palmoliemaker IOI Loders Croklaan.
De milieuorganisatie is boos vanwege misstanden bij de huidige palmolieproductie en wil meer acties bij het bedrijf gaan uittvoeren.
Grote zeeschepen konden dinsdag niet aanmeren bij het bedrijf, omdat demonstranten op het schip Esperanza en kajaks de steiger blokkeerden. Ook vrachtwagens konden er niet langs, omdat activisten zich hadden vastgeketend aan een boomstam voor de toegangspoort.
Ontbossing
Greenpeace zegt dat palmolie op zich niet het probleem is. Het gaat vooral om de omstandigheden waaronder het wordt gemaakt.
Om palmolieplantages aan te leggen wordt in Zuidoost-Azië veel regenwoud gekapt en veengrond verbrand. Met name dieren raken daardoor steeds meer leefgebied kwijt. Bovendien zorgt de verbranding voor giftige stoffen in de lucht, stelt Greenpeace.
Onder de activisten op de Maasvlakte waren ook brandweermannen uit Indonesië. Zij hebben zelf te maken gekregen met bosbranden die waren aangestoken om plantages aan te leggen.
Ook is er volgens Greenpeace sprake van kinderarbeid en mensenrechtenschendingen binnen de branche. Bedrijven die handelen in palmolie maken zich net zo goed schuldig aan de misstanden, vindt Greenpeace.
IOI grote handelaar
"Dat moet allemaal stoppen. Daarom blokkeren we de raffinaderij. Er gaat niks in en uit totdat IOI begint het beschermen van bossen in plaats van ze te vernietigen", stelt Meike Rijksen van Greenpeace.
Ze wil dat IOI een akkoord tekent waarin het bedrijf vastlegt dat het zich zal inzetten voor een betere productie van palmolie.
Nederland is volgens de milieuorganisatie de grootste palmolie-importeur van Europa. Op de wereldranglijst staat ons land op nummer vijf. IOI Loders Croklaan is een grote speler in de wereld.
IOI laat weten zelf al het nodige te doen op het gebied van duurzame palmolieproductie, maar is hierbij ook afhankelijk van andere bedrijven in de sector.
Grondstof
Palmolie is een belangrijke grondstof van veel producten in de supermarkt. Het zit bijvoorbeeld in chocolade, koekjes, zeep en babymelk. Hoewel het zo'n veel voorkomende grondstof is, kent Nederland geen regels die zorgen voor duurzame palmolie.
Greenpeace roept consumenten op om een petitie te tekenen waarin ze zeggen hoe belangrijk ze het vinden dat palmolie duurzaam wordt geproduceerd.