ROTTERDAM

Projectontwikkelaar krijgt panden Roosstraat voor 1 euro, de buren moeten 1,5 miljoen betalen

Het huis achter het houten schot is verkocht voor 1 euro en rechts zie je de buurpanden van 1,5 miljoen euro | Foto:
Het huis achter het houten schot is verkocht voor 1 euro en rechts zie je de buurpanden van 1,5 miljoen euro
De gemeente Rotterdam heeft vijf vervallen panden in de Burgemeester Roosstraat voor het bedrag van 1 euro onderhands verkocht aan een projectontwikkelaar. Dit blijkt uit de koopakte uit 2020 die in handen is van Rijnmond. De leden van de naastgelegen bewonersvereniging Roos wilden hun vervallen woningen als wooncoöperatie kopen, maar dat konden ze niet betalen omdat de gemeente hén 1,5 miljoen euro vroeg. Dit allebei op basis van taxatie.
De vijf buurpanden in de Burgemeester Roosstraat zijn in juni 2020 aangeschaft voor 1 euro door een BV van ontwikkelaar Fullhouse. De panden waren in slechte staat. Zo'n achttien jaar bewoonden krakers de huizen, waaronder gezinnen met kinderen. Na een brand moesten de krakers de panden verlaten en stonden ze op straat, vertellen bewoners hier tegen Open Rotterdam. De krakers die bleven, niet alle woningen hadden brandschade, zijn uiteindelijk met een gerechtelijke procedure uit hun woning gezet door de projectontwikkelaar. De panden, gebouwd aan het eind van de negentiende eeuw, hebben funderingsproblemen, lekkages en staan scheef. De slechte staat van de panden werd met de jaren erger.
De taxatie die de gemeente van de oude panden liet uitvoeren kwam uit op 1 euro. Twee taxateurs kwamen op dit bedrag uit, legt wethouder Kurvers uit. Daarop verkocht de gemeente de vijf huizen (huisnummers 37, 43, 45, 47 en 51) aan de projectontwikkelaar voor 1 euro. In de koopovereenkomst wordt hier meteen kwijting voor verleend. Fullhouse is inmiddels begonnen met het opknappen van de panden. Daar komen zo'n twintig woningen in.

Gedateerde huizen uit 1885

De buren van deze panden willen na deze verkoop weten wat er met de huizen die zij bewonen, gaat gebeuren. Het zijn gedateerde huizen uit 1885 die ook flink gerenoveerd moeten worden. De bewoners wonen er met veel plezier, en willen daarom niet weg. Neem bijvoorbeeld Lenie (77) en Pim (82) die er al bijna heel hun leven wonen.
De bewoners 'huren' de panden als vereniging met een opstelcontract van de gemeente Rotterdam. Dat betekent dat de achttien bewoners slechts 75 euro per maand betalen, maar wel alles zelf moeten onderhouden. Ze doen dit met veel liefde: de huizen hebben kleine geveltuintjes en karakteristieke oude lantaarns. Ze hebben het dak met hulp eigenhandig vervangen en de gevels aangepakt. Ze hebben hiervoor in 2000 een eenmalige bijdrage van 125 duizend gulden van de gemeente ontvangen voor noodzakelijk onderhoud en verder moeten ze sparen. Structureel moet er nu veel gebeuren aan de panden: er zijn funderingsproblemen en de muren staan op omvallen. Deze werkzaamheden lopen flink in de papieren en daar moet een plan voor komen, vinden de bewoners.
Bewoners van nr. 25 tot 35 met elkaar op straat
Bewoners van nr. 25 tot 35 met elkaar op straat © Rijnmond
De gemeente stelt uiteindelijk voor om de panden aan de bewoners te verkopen, zodat zij de panden kunnen renoveren en vervolgens kunnen huren van hun wooncoöperatie. In juli 2021 ploft er een brief van een gerechtsdeurwaarder op de mat bij de bewoners. Daarin wordt het huidige contract opgezegd. Het contract moet opgezegd worden om verkoop mogelijk te maken. De bewoners zijn aanvankelijk blij maar kunnen nu niet meer terug. Ze gaan fanatiek aan de slag met een plan voor een eigen wooncoöperatie want: Ze willen heel graag blijven.
De gemeente laat de gebrekkige panden taxeren op respectievelijk 1.525.000 en 1.995.000 euro. De vraagprijs wordt 1,5 miljoen euro. Na veel rekenen blijkt dit prijskaartje voor de bewoners veel te hoog. De renovatiekosten die horen bij de eisen van de gemeente bedragen bijna 4,5 miljoen euro. De bewoners sturen daarom een brandbrief naar de gemeente. Ze willen blijven, maar de einddatum van hun huidige contract, 27 juli, nadert snel.

'Zo'n deal willen wij ook!'

Architect Piet Vollaard is als adviseur van bewonersvereniging De Roos kritisch over de verkoop van de buurpanden voor 1 euro. "De wethouder zegt tegen de bewoners dat hij ‘niet voor een symbolisch bedrag kan verkopen’. Waarom gebeurde dat bij de ontwikkelaar die in dezelfde straat voor dezelfde slechte woningen met ongeveer hetzelfde oppervlak, een jaar eerder dan wel? Voor de markt gelden kennelijk andere taxaties dan voor wooncoöperaties. Daar werd de waarde als negatief getaxeerd. Zo’n deal willen wij ook!"
Het is lastig om te controleren waar het verschil zit in taxatiewaarde tussen de buurpanden: taxatierapporten zijn niet openbaar. Dat is om te voorkomen dat de onderhandelingspositie van de gemeente wordt ondermijnd.De gemeente geeft aan dat de panden door twee taxateurs zijn getaxeerd. Zij kwamen allebei uit op een bedrag van 1 euro. De verkooptrajecten worden ook bekeken door de interne auditafdeling en door de externe accountant. Dit gebeurt steekproefsgewijs, laat de wethouder weten. Het is dus niet duidelijk of de verkoop van de Burgemeester Roosstraat daadwerkelijk is getoetst.
De fundering van 'de Roos' moet aangepakt worden
De fundering van 'de Roos' moet aangepakt worden © Rapportage
De projectontwikkelaar van de buurpanden heeft interesse om de panden die bewonersvereniging De Roos nu huurt te kopen. Dit vertelde wethouder Kurvers tijdens een debat in de actualiteitenraad over dit onderwerp, De bewoners kunnen dan terugkomen en hun huizen terug huren met huurprijzen in het middensegment (van 752 tot circa 1000 euro per maand). Dit wordt nu onderzocht. Als het aan de bewoners ligt doen ze het liever zelf, als wooncoöperatie mét ruimte voor bewoners met een kleine portemonnee. Dan kunnen ze de huizen verhuren naar draagkracht (van sociaal tot middenhuur), er allemaal blijven wonen en deze bijzondere woonplek behouden. "We zouden hier zo graag allemaal blijven wonen." Volgens wethouder Kurvers valt sociaal niet onder het actieplan coöperatief verkopen. Dat is niet het uitgangspunt van de gemeente.
Bewoners de Roos maken plannen voor wooncoöperatie
Bewoners de Roos maken plannen voor wooncoöperatie © Rijnmond

Reactie wethouder Kurvers

"Deze objecten zijn getaxeerd op 1 euro en voor dat bedrag ook verkocht. Een groot deel was volledig verwoest door brand en er was sprake van grondvervuiling waarvoor sanering noodzakelijk was. De panden moesten volledig opnieuw worden opgebouwd. Daarnaast hebben de panden schade opgelopen door hennepkweek, zaten er ten tijde van de overdracht nog krakers in het pand (risico voor de koper) en waren er (vlucht)gaten voor de politie gemaakt in draagmuren waardoor de panden op onderdelen instabiel waren. Kortom objecten in zeer slechte staat met een groot risico voor de koper."
Kijk in deze video hoe de 1-euro-panden er uit zien
Donderdag voert de gemeenteraad een debat, dat is aangevraagd door de ChristenUnie en GroenLinks, over de toekomst van Bewonersvereniging De Roos. Vorige week werd de kwestie ook al besproken in de raad.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl