nieuws

Vergeten Verhalen: met opgestroopte mouwen het nieuwe jaar in

Een brochure uit december 1940 zegt veel over het Rotterdamse bedrijf Helders en Zonen. In 1940 heeft de ijzerhandel tweeduizend werknemers en bestaat het 75 jaar. De brochure is opgenomen in de collectie van Museum Rotterdam '40-'45 NU.
Het hoofdkantoor van A. Helders en Zonen NV IJzerhandel zit aan de Hoogstraat in het centrum van Rotterdam. In die buurt zitten meer kantoren en pakhuizen van Helders.
Pakhuizen
De internationale spanningen zijn in 1939 al voelbaar en de aanvoer van ijzer zal moeilijk worden. Helders speelt daar op in en legt een grote voorraad aan. Er moeten zelfs extra pakhuizen gehuurd worden.
Johan van der Hoeven van Museum Rotterdam '40-'45 NU: "Ze waren op het ergste voorbereid, behalve op een bombardement".
Bij het bombardement van 14 mei 1940 en de daaropvolgende brand raakt A. Helders en Zonen alles kwijt. Bij de brand zijn zulke hoge temperaturen bereikt, dat enorme hoeveelheden ijzer finaal zijn gesmolten en zich hebben vastgezet in de brokstukken van ingestorte muren.

Dynamiet

Op zoek naar de kluizen met de boekhouding en andere administratie, wordt dynamiet gebruikt om de klompen steen en ijzer te verwijderen. De kluizen worden gevonden en de inhoud blijkt gespaard gebleven.
Al vrij snel probeert Helders de zaak weer op te bouwen. Er wordt een start gemaakt in twee loodsen op het terrein van de Rotterdamsche Lloyd. Uiteindelijk wordt er een nieuwe plek gevonden op een terrein aan de Coolhaven. Daar wordt een nieuw pand gebouwd.

Coolhaven

Op de brochure uit december 1940 is een tekening van dat pand te zien. Van der Hoeven: "het kwam me zo bekend voor, maar pas bij het lezen, besefte ik dat het pand aan de overkant van het museum aan de Coolhaven zit".
Er is ook een afbeelding van de toren van de Laurenskerk te zien op de brochure. De tekst gedateerd op 30 december 1940 luidt:
"Met gevoelens van diep leedwezen sluiten wij dit jaar 1940 af. In gedachte willen wij nog eenmaal terugblikken op ons bedrijf van voor 14 mei, liggende om en in de nabijheid van onze oude, vertrouwde St. Laurenstoren.

Grote moeilijkheden moesten overwonnen worden, maar de wil tot doorzetten en volhouden is aanwezig en wanneer wij dan voor het nieuwe jaar opnieuw een beroep op Uw hulp mogen oden, dan is dit om onze plannen tot wederopbouw van ons bedrijf te kunnen voorzetten."
Johan van der Hoeven: "Het geeft de Rotterdamse mentaliteit aan. Met opgestroopte mouwen het nieuwe jaar in".