nieuws

Capitulatiedocument 1940 blijft in 'zuidelijke' handen

Het capitulatiedocument
Het capitulatiedocument
Het document waarmee de overgave van Rotterdam in mei 1940 werd bezegeld, blijft eigendom van musea in Limburg en Noord-Brabant. Volgens de Erfgoedinspectie is het stuk niet op illegale wijze in Nederlandse handen gekomen.
In april was er commotie toen
. Eigenaar Gerard Groeneveld kocht het op een veiling via een Duitse website. Hij gebruikte het voor zijn boek 'Rotterdam frontstad'.
Na de presentatie van het boek was het document te koop. De gemeente Rotterdam wilde in eerste instantie niet betalen.
Burgemeester Aboutaleb vond dat Groeneveld het moest schenken aan de stad. Ook twijfelde het Stadsarchief aan de echtheid.
Museum Rotterdam wilde later alsnog geld neertellen voor het document. Toen had Groeneveld al een akkoord bereikt met het Oorlogsmuseum in Overloon en Museum Eyewitness in Beek (Limburg).
Na de verkoop onderzocht de Erfgoedinspectie of Groeneveld met zijn aankoop via de Duitse website regels had overtreden. Volgens de inspectie is daar geen sprake van.
''De vraag richtte zich op het mogelijk onrechtmatig verdwijnen van wettelijk beschermd erfgoed van Duits grondgebied. Dit is niet gebleken'', aldus de Erfgoedinspectie.
Het capitulatiedocument was de afgelopen maanden te zien in Museum Eyewitness in Beek. Vanaf zaterdag ligt het in de vitrine in Overloon.

Naar Rotterdam

Toch komt het document in de toekomst wellicht nog naar Museum Rotterdam '40-'45 Nu.
''Dat sluiten we zeker niet uit. We hebben goede contacten met onze collega in Rotterdam'', zegt directeur Erik van den Dungen van het Oorlogsmuseum.