nieuws

'MH17 neergehaald met raket uit Rusland'

De raket waarmee vlucht MH17 is neergeschoten is vanuit Rusland naar naar Oekraïne gebracht. Het wapen is gelanceerd vanaf een veld in Oost-Oekraïne, dat toen in handen was van pro-Russische rebellen die vochten met het Oekraïense leger.
Na de lancering is de raket-installatie weer teruggebracht naar Rusland. Dat concludeert een internationaal onderzoeksteam van justitie.
De Buk-raket haalde het toestel van Malaysian Airlines op 17 juli 2014 uit de lucht. Alle 298 inzittenden van vlucht MH17 kwamen om het leven. Onder hen waren 196 Nederlanders. Zeker twaalf van hen kwamen uit het Rijnmondgebied.
Rusland ontkent bij hoog en bij laag iets met het neerhalen van het vliegtuig te maken te hebben. De onderzoekers hebben nog geen antwoord op de schuldvraag. Daarvoor is meer onderzoek nodig.
De zaak ligt internationaal uitermate gevoelig. Er zijn volgens het onderzoeksteam honderd verdachten.
De onderzoekers hebben woensdagochtend eerst de nabestaanden van de rampvlucht bijgepraat. Familieleden van slachtoffers zeiden na afloop blij te zijn dat is bevestigd wat iedereen al vermoedde. Wel vragen ze zich af of de personen die verantwoordelijk zijn voor het drama ooit berecht zullen worden.
Om 13.00 uur begon een persconferentie, waarop ondermeer telefoongesprekken werden afgespeeld van pro-Russische rebellen. Ze hebben het daarin over de komst van een Buk-raket. Ook lieten de onderzoekers beelden zien van het vervoer van de Russische raket door Oekraïne.


Een video van het onderzoeksteam: