20 JAAR UEFA CUP

20 jaar UEFA Cup - Aflevering 3: Feyenoord sleept gelijkspel weg bij Nederlands getint Rangers

Shinji Ono speelde in het gewonnen jaar van de UEFA Cup voor Feyenoord
Shinji Ono speelde in het gewonnen jaar van de UEFA Cup voor Feyenoord © Archief Rijnmond
De onmogelijke vrije trap in Freiburg, de miraculeuze ontsnapping tegen PSV en de rood-witte invasie in Milaan. Twintig jaar geleden veroverde Feyenoord met de UEFA Cup als laatste Nederlandse ploeg een Europese prijs. Daarom doken we in het archief om terug te blikken op deze memorabele prestatie. Vandaag aflevering 3: hoe Feyenoord de Schotse topclub Glasgow Rangers op een gelijkspel hield.
Feyenoord pakte de Europese draad weer op in februari 2002. Met hakken over de sloot gingen de Rotterdammers door naar de achtste finale van de UEFA Cup. In twee wedstrijden werd de Duitse club SC Freiburg aan de kant gezet. Makkelijk ging het echter niet voor het gehavende Feyenoord. Een nipte 1-0 thuiszege en een 2-2 gelijkspel in Duitsland waren voldoende voor de mannen van trainer Bert van Marwijk om door te gaan.
In de volgende ronde wordt de Schotse topclub Glasgow Rangers, zoals de ploeg toen nog heette, aan Feyenoord gekoppeld. Bij de blauwhemden zien we een groot aantal bekenden in het team. Oud-speler Giovanni van Bronckhorst en de Nederlandse trainer Dick Advocaat zijn dan net vertrokken bij Rangers, maar op Ibrox is een handvol Nederlanders nog altijd daar actief. Zo staat voormalig landskampioen Bert Konterman in de ploeg. Michael Mols, die later nog in De Kuip voor Feyenoord zou spelen, is de populaire spits van de Rangers. Verder klinken de namen van Arthur Numan en wijlen Fernando Ricksen bekend in de oren.

Slippertje

De heenwedstrijd is in Schotland. Feyenoord trekt met een vervelend gevoel naar Rangers. In de eredivisie hebben de Rotterdammers namelijk net verloren. Vitesse was in het GelreDome met 2-1 te sterk voor Feyenoord. Rangers had op haar beurt geen moeite met Motherwell FC in de Schotse Premiership (3-0).
Op Ibrox treedt Feyenoord met een sterker team aan dan tegen Freiburg. Veel geblesseerde spelers zijn maanden later weer teruggekeerd in de ploeg. Trainer Bert van Marwijk grijpt wel in ten opzichte van het uitduel met Vitesse. Zo is er een basisplaats voor een jong talent van Varkenoord: Glenn Loovens. Hij wordt centraal in de verdediging opgesteld. Een ander Feyenoord-groeibriljant, Robin van Persie, begint op de bank.
De tekst gaat verder onder de YouTube-video:
Feyenoord lijkt bij Glasgow Rangers een goede uitgangspositie voor zichzelf te verschaffen. Via een afgeweken schot van Shinji Ono staan de Rotterdammers vlak voor tijd met 1-0 voor, maar uiteindelijk geeft Feyenoord de voorsprong nog weg. Het is het jonge talent Loovens dat in de fout gaat. Hij veroorzaakt een penalty, waarna Barry Ferguson vanaf de stip aantekent voor de gelijkmaker (1-1). Feyenoord heeft dus het gewenste uitdoelpunt, maar moet een week later in De Kuip flink aan de bak voor de return tegen Glasgow Rangers.
In het archief van Rijnmond zijn er geen tv- en audiofragmenten beschikbaar rondom de wedstrijd Glasgow Rangers-Feyenoord. Gelukkig geldt dit niet voor het verdere verloop van dit gedenkwaardige Europese avontuur.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl