nieuws

LPG-tanker weer overdwars op Oude Maas

Op de Oude Maas bij Spijkenisse is woensdagmiddag opnieuw een LPG-tanker overdwars op het water komen te liggen. De Stella Kosan voer ondanks de vrij sterke wind zonder sleepboten en slaagde er niet in om de doorgang van de oude Botlekbrug te passeren.
De tanker moest vol in de ankers, terwijl het overige scheepvaartverkeer dichterbij kwam. Pas nadat de hulp van twee slepers was ingeroepen, kon de Stella Kosan onder de oude Botlekbrug door varen.
Ooggetuige Marcel Schouten, die in een nabijgelegen appartementencomplex woont, volgt de ontwikkelingen op de Oude Maas op de voet.
"De Stella Kosan had weer geen slepers bij zich en meteen er achter kwam de Orion aan, een containerboot die ook naar Moerdijk gaat. Dus die moest ook flink remmen om niet tegen die tanker aan te varen. En als je dit dan weer ziet, dan denk ik, hoelang gaat 't duren voordat het nou echt een keer fout gaat."
Bijna twee maanden geleden kwam dezelfde LPG-tanker ook al in de problemen, toen bij de Spijkenisserbrug. Die weigerde door een storing omhoog te gaan, waarna de Stella Kosan de boeg om moest gooien om te voorkomen dat de brug zou worden geramd.
Ook toen moesten er alsnog slepers aan te pas komen om de tanker uit die benarde positie te manoeuvreren.
Volgens een woordvoerder van het Loodswezen had de lege tanker al een sleper bij zich toen de brug werd genaderd. ''Omdat de tanker leeg was, lag het schip hoog op op het water. Daardoor was de tanker vatbaar voor de sterke wind. Maar met de sleper is het schip rechtgehouden. Met nog een sleper er bij is de Stella Kosan vervolgens richting Moerdijk gegaan. De situatie was onder controle.''
Ook volgens de kapitein van de MS Orion was geen sprake van een gevaarlijke situatie. De Stella Kosan, die wel een sleepboot bij zich zou hebben gehad, zou vanwege de harde wind de aanloop naar de brug hebben afgebroken. ''De Orion en het andere verkeer zijn dan ook ruim op tijd gewaarschuwd en hebben zich aan de situatie aangepast.''
Het Loodswezen Rotterdam meldde eerder dat zich op de Oude Maas bij Spijkenisse het afgelopen jaar al twintig soortgelijke incidenten hebben voorgedaan.