nieuws

Drukte bij fanshop Fenerbahce Rotterdam

Wie denkt dat Rotterdam compleet in Feyenoordsferen is voor de wedstrijd tegen Fenerbahce van donderdagavond, heeft het mis. Want in de Zwartjanstraat is het toch echt Fenerbahce wat de klok slaat. Daar zit de fanshop van de club uit Istanbul, Fenerium. In de aanloop naar de wedstrijd in het Sükrü Saracoglustadion was het bij deze Rotterdamse winkel erg druk.
Het is net alsof je echt een beetje in Istanbul bent, wanneer je de fanshop binnenstapt. Overal vind je parafernalia van Fenerbahce. Bekers, t-shirts, trainingspakken en zelfs rompertjes voor de allerjongste fans.
"Het begint al vanaf de geboorte", lacht fanshopmedewerker Serkan terwijl hij de tekst op het rompertje vertaalt. "50 procent moeder, 50 procent vader en dan 100 procent Fenerbahce", staat erop. Maar ook voor volwassenen is er genoeg te vinden. Van uit- en thuisshirts, tot wedstrijdshirts en allerlei alternatieven daarop.
"We zijn de enige in Europa, in ieder geval hier in Nederland. Er was natuurlijk veel vraag naar hier, er wonen tegen de half miljoen Turken in Nederland", zegt Serkan. "We hebben gewoon naar de toeschouwers geluisterd en daarom deze winkel geopend."

Geen fanshop van Feyenoord

Op de vraag of er in Istanbul dan ook een fanshop van Feyenoord in Istanbul te vinden is, klinkt een kort antwoord. "Nee, die is er niet." Blijkbaar is daar geen vraag naar. Maar andersom des te meer: Het was druk, de afgelopen tijd, bij Fenerium.
"We merken het heel erg in de aanloop naar de wedstrijd. Afgelopen jaar ook met Ajax. We hebben echt geluk dat we de afgelopen twee jaar een Nederlandse ploeg treffen in Europa."
Al wordt de ploeg van Fenerbahce zelf ook steeds 'Nederlandser'. Serkan somt ze moeiteloos op: "Van Persie, Van der Wiel, Lens. En natuurlijk in de technische staf Mario Been, Cor Pot en Dick Advocaat."

De 'hamvraag': Voor wie ben je?

En dan moet de vraag der vragen natuurlijk gesteld worden. Ben je een Turkse Nederlander of een Nederlandse Turk, voor wie ben je? Het antwoord klinkt snel en zeer resoluut. "Ik ben voor Fenerbahce, dat zit er heel diep in ja."
Serkan gaat donderdag zelf in een cafeetje kijken, met 150 man. Hij denkt dat het erg gezellig gaat worden. Of zijn Turkse vrienden de fontein op Hofplein al hebben geclaimd? "Pas als er een prijs gepakt wordt. Maar misschien dat er uiteindelijk toch iets speciaals kan zijn waardoor mensen naar het Hofplein gaan, maar ik denk het niet."
Durven hij en zijn vrienden na alle gedoe rond de staatsgreep in Turkije straks nog wel luid 'tüttërend' door de stad te rijden? "Jazeker wel hoor, vol gas op die toeter", lacht Serkan.