nieuws

Zware, maar belangrijke dag voor nabestaanden MH17

"Je hebt eigenlijk nooit rust.'' MH17 Nabestaande Silene Frederiksz is samen met haar man Rob aanwezig in Nieuwegein om de resultaten van het strafrechtelijk onderzoek te horen.
Hun zoon Bryce was op 17 juli 2014 samen met zijn vriendin Daisy onderweg naar Bali, toen hun toestel door een raket uit de lucht werd geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie zeker dertien mensen uit de regio Rijnmond en Zuid-Holland Zuid.
Voordat het rapport van justitie openbaar gemaakt werd, kregen de nabestaanden de conclusies te horen in een aparte ruimte. "Het is een bevestiging natuurlijk van wat je al maanden vermoedt. En je wil de bevestiging horen dat dat zo is", aldus Silene.
Het staat nu vast dat de raket waarmee vlucht MH17 werd neergeschoten werd gelanceerd vanuit een Russische installatie. Het team toont dat onder meer aan in een serie video's.

Belangrijk

"Kijk, wij kunnen niet controleren wat authentiek is en wat niet. Maar het OM kan dat wel degelijk. En dat is heel belangrijk om dat nu te horen."
Illusies over een eerlijke berechting van de daders maakt Seline zich niet. Dat is een lastige vraag. Dat is afhankelijk van in dit geval Rusland uiteindelijk", besluit Seline.

Somber

Robby Oehlers, oom van Daisy, is nog somberder. "Ik hoop het, maar geef het een kleine kans, 5 procent."