nieuws

Uitstel van betaling aangevraagd voor havenwerkerspool RPS

Een actie van de vakbond voor baangarantie van RPS-personeel (archieffoto)
Een actie van de vakbond voor baangarantie van RPS-personeel (archieffoto)
Bij de Rotterdamse rechtbank is uitstel van betaling aangevraagd voor de havenwerkerspool RPS. De stap maakt onderdeel uit van de ontbinding van havenpool.
Bij Rotterdam Port Services (RPS) werkten ruim negentig personen. Het was de voortzetting van havenpool SHB, die in 2009 failliet werd verklaard.
Door gebrek aan werk en inkomsten verkeerde RPS al langere tijd in de problemen. De onzekere toekomst van de werknemers was een belangrijk onderdeel van de onderhandelingen over een akkoord in de containersector. Om garanties af te dwingen werd er zelfs gestaakt door solidaire havenwerkers.
Het is bedoeling dat twintig werknemers van RPS met pensioen gaan. De overige werknemers komen in nieuwe pools. De ene pool telt dertig medewerkers, die korter gaan werken volgens de afgesproken senioren-fit-regeling.
De andere veertig personen (geboren na 1960) komen in een andere pool. Voor hen wordt nieuw werk gezocht. Een enkeling vertrekt met een regeling naar het buitenland.
Het Havenbedrijf Rotterdam had al bekend gemaakt vijf miljoen euro op tafel te leggen voor de oplossing van het 'RPS-probleem'.