nieuws

Blindganger na 75 jaar nog steeds spoorloos

Maandag viert Jan Booister een jubileum. Dan is het 75 jaar geleden dat een blindganger verdween onder het huis aan de Claes de Vrieselaan in Rotterdam dat hij sinds 10 jaar bewoont. De bom afkomstig van een Britse bommenwerper is nooit gevonden maar de zoektocht gaat door.
12 meter diep

Vorig jaar werd uitgebreid
, maar dat leverde niets op.
"Op 7 oktober moet ik mijn huis uit want dan ze gaan in mijn slaapkamer aan de slag. De vloerbedekking moet eruit, het bed eruit, de kasten eruit en dan gaan ze in de betonnen vloer gaten boren telkens op één meter van elkaar. Ze boren tot 12 meter diep en dan gaan ze peilen."
Ingrijpend
Als de precieze plek bekend is waar de bom ligt, pas dan kan de gemeente Rotterdam verder met het maken van plannen, zegt Booister.
"Dus dan gaan ze hem verwijderen. Maar dat zal zeer ingrijpend zijn want dan zul je een deel van het huis en andere huizen moeten slopen. Of ze koersen eropaan dat ze bom laten liggen want dat is goedkoper en minder ingrijpend."

Tijdelijke verhuizing

Vanwege de zoektocht moet Booister twee maanden zijn huis uit, hij gaat tijdelijk in een appartementje in de buurt wonen. Maar een ramp is het niet voor Jan Booister."Het is vervelend met een grote V maar het is geen drama."
Begin volgend jaar verwacht Booister te horen of er een bom onder zijn huis ligt. "Anders moeten ze bij de buren verder gaan zoeken."