nieuws

Rotterdam schroeft gegevensbeveiliging op met pincode

De gemeente Rotterdam schroeft de beveiliging van vertrouwelijke gegevens op. Alle ambtenaren moeten voortaan verplicht met een pincode verbinden maken met extern internet.
De gemeenteraad verlangt dit van het ambtenarenapparaat nadat gegevens van Rotterdammers op straat terecht waren gekomen door een verloren telefoon zonder beveiliging.
De verloren smartphone zonder pincode was niet het eerste lek waar de gemeente onlangs mee geconfronteerd werd. Eerder lagen hierdoor al zorg- en belastinggegevens van duizenden Rotterdammers op straat. Volgens de oppositiepartijen VVD en Partij voor de Dieren is er eerder sprake van een structureel dan een incidenteel probleem.
De gemeenteraad verlangt nu van de verantwoordelijk wethouder Adriaan Visser (D66) dat die z'n ambtenaren verplicht tot het gebruiken van een beveiligingscode op smartphones en tablets.
Dit jaar waren er al 19 datalekken bij de gemeente Rotterdam. Dat varieert van het online kunnen benaderen van persoonsgegevens, een vergeten onbeveiligde telefoon, een of verloren telefoon, en verloren schriften met persoonsgegevens.
Volgens wethouder Visser gaat het soms om gegevens met weinig privacygevoelige inhoud en soms om weinig gegevens met veel privacygevoelige inhoud.