nieuws

DuPont wil beter en sneller informeren

DuPont betreurt de ophef, die is ontstaan over de lekkage van 2700 kilo formadehyde. Het bedrijf heeft de gemeente Dordrecht beloofd om voortaan beter en sneller te communiceren.
Net als buurbedrijf Chemours, dat donderdagochtend samen met DuPont op het matje moest komen bij de gemeente Dordrecht, heeft DuPont ook toegezegd te gaan werken aan herstel van het geschonden vertrouwen.
Zowel Chemours als DuPont ligt al geruime tijd onder vuur voor het uitstoten van diverse gevaarlijke stoffen. Chemours kwam eerder op de dag al met een verklaring, na het gesprek tussen hem, zijn collega Van den Bergh (DuPont), de Dordtse burgemeester Brok en milieuwethouder Van der Linden.
Summier
Directeur Meijer van Chemours zegt dat de aanleiding tot het gesprek een lekkage bij 'buurman' DuPont was, maar dat beide bedrijven te horen hebben gekregen dat ze het vertrouwen in de omgeving terug moeten herwinnen. Chemours heeft anderhalf jaar geleden een deel van chemieconcern DuPont overgenomen.
De gemeenteraad van Dordrecht was dinsdag woest over de non-communicatie van DuPont rond het incident. Begin augustus werd weliswaar gemeld dat er een (klein) incident was, maar een maand later bleek het te gaan om een enorme lekkage.
Pas toen de provincie Zuid-Holland vorige week donderdag vanwege de omvang besloot aangifte te doen bij justitie werd de Dordtse milieuwethouder Van der Linden summier geïnformeerd.

Verrast

De impact van het incident werd dinsdagmorgen duidelijk toen DuPont een kort persbericht verstuurde, waarin melding werd gemaakt van de lekkage die plaatsvond tussen 10 en 12 augustus. De Dordtse raad toonde zich onaangenaam verrast.
Wethouder Van der Linden beloofde de beide chemiebedrijven, die al geruime tijd in opspraak zijn door het gebruik van diverse gevaarlijke stoffen, op het matje te roepen. Dat is donderdagmorgen gebeurd.
Hieronder de verklaringen van Chemours en DuPont, donderdag na afloop van het gesprek met de gemeente Dordrecht:
Verklaring Erik Meijer (directeur Chemours):
"Het was een confronterend, maar ook een open gesprek. Hoewel de aanleiding voor dit gesprek lag bij de ophef over een lekkage bij DuPont, hebben de burgemeester en de wethouder nadrukkelijk gewezen op de dringende noodzaak voor beide bedrijven om het vertrouwen in de omgeving terug te winnen.

Chemours heeft toegezegd zich hiervoor volledig in te zetten. Chemours zal aan de gemeente een plan voorleggen hoe wij het vertrouwen van alle betrokkenen willen terugwinnen. Het gaat daarbij onder meer om onze buren, de omwonenden, om de verschillende gemeenten en de provincie.

Op alle niveaus willen we stappen zetten om te bewijzen dat we een bedrijf zijn waar de zorg voor veiligheid van mensen en milieu op de allereerste plaats staat. Chemours wil in een dialoog met de gemeente de beste stappen zetten die leiden tot herstel van vertrouwen. Dit heeft voor ons bedrijf nu de hoogste prioriteit."
Verklaring Nic Van den Bergh (plant manager DuPont Dordrecht):
"Het betrof een openhartig gesprek. Burgemeester en wethouder hebben hun verontwaardiging kenbaar gemaakt over de huidige situatie rondom de recente lekkage bij DuPont. Tevens hebben zij beide bedrijven nadrukkelijk gewezen op de dringende noodzaak om het vertrouwen terug te winnen.”

DuPont betreurt de ontstane situatie en heeft aan de burgemeester en de wethouder toegezegd haar communicatie op de meest korte termijn te verbeteren en betrokkenen sneller te informeren.

DuPont heeft voorts toegezegd een plan op te stellen en aan de gemeente voor te leggen waarin wordt aangegeven hoe het vertrouwen in DuPont van alle betrokkenen kan worden teruggewonnen. DuPont zal alle mogelijke stappen zetten om te bewijzen dat het een bedrijf is waar de zorg voor veiligheid van mensen en milieu bovenaan staat.

Veilige bedrijfsvoering en herstellen van vertrouwen hebben de hoogste prioriteit voor DuPont."