nieuws

'Oudste zeevarende monument' gaat de weg op

Een 120 jaar oud vissersschip wordt vrijdag over de weg vervoerd naar een scheepswerf in Middelharnis. Het is bijzonder dat de MD10 Johanna Hendrika een dergelijke tocht maakt, omdat het zou gaan om de laatste beugsloep in de wereld.
Eerder mislukte nog een poging het 94 ton zware schip te vervoeren. ''Dat was een ramp'', zegt Coert de Heer van de Menheerse Werf. Het gewicht van de Johanna Hendrika was te laag ingeschat, waardoor het vaartuig niet over de weg vervoerd kon worden.
Als het transport dit keer wel goed verloopt, probeert de werf de MH10 in ere te herstellen.
''Er is tot aan IJsland mee gevaren'', glundert De Heer. ''Met dertien man als bemanning. Eén klein kacheltje voorin. Weken onderweg. Vissen tot je vol zat''.
Heel slecht
Het hoogbejaarde schip ziet er op het eerste gezicht nog best goed uit, maar schijnt bedriegt. ''Het is heel slecht'', benadrukt De Heer. ''We gaan heel veel onderwaterschip vervangen. Dan gaan we haar helemaal terugbrengen naar de staat zoals ze was in 1897.''
Voor de werf is de klus een reünie met het schip. De MH10 stond rond 1900 ook al op de helling bij het bedrijf. Het weerzien is mogelijk gemaakt door stichting Behoud Beugsloep MD10 Johanna Hendrika en stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis.
Glimp
Wie het historische vaartuig zelf wil bewonderen, heeft geluk. ''Als ze eenmaal staat, bent u van harte welkom op de werf om voor het eerst deze unieke erfgoedcombinatie van werf en (bijna-) varend monument te bezichtigen'', meldt de werf.
Voor de opknapbeurt is maar liefst acht jaar uitgetrokken. ''We gaan er geen charterschip van maken of een cruiseschip. Het wordt gewoon het stoere, oude visserschip'', belooft De Heer. ''Het oudste zeevarende monument van Nederland.''
De Johanna Hendrika mag ondanks haar 120 jaar nog niet met pensioen. De Heer: ''We gaan met het schip door heel Europa Noordzeehavens af waar maritieme evenementen zijn. Als een ambassadeur van de Nederlandse visserij en Goeree-Overflakkee.''