nieuws

'Mini-hartmachine' moet levens redden in Erasmus MC

Het aantal patiënten dat een hartstilstand overleeft in het Erasmus MC, moet vanaf maandag fors gaan stijgen. Dan houdt het Rotterdamse ziekenhuis een miniatuur hart-longmachine paraat bij alle reanimaties.
Het apparaat kan zuurstof in het bloed van patiënten pompen, ook als het hart dat door een infarct zelf niet meer doet. ''De verwachting is dat het aantal mensen dat een hartstilstand in het ziekenhuis overleeft, hiermee zal verdubbelen'' , meldt het ziekenhuis.
"Je kunt de hartstilstand als het ware opheffen. Dat doe je door iemand tijdens de reanimatie nog aan de machine te leggen", zegt dokter Dinis Dos Reis-Miranda. Het ziekenhuis heeft zeven van de apparaten aangeschaft.
In het ziekenhuis krijgen volgens de arts jaarlijks ongeveer 50 patiënten een hartstilstand. Zo'n 75 procent van die personen overleeft het momenteel niet, maar daar moet verandering in komen.
Trainen
Medewerkers van het ziekenhuis trainden het afgelopen jaar op het gebruik van de machine. Vanaf 3 oktober moeten in het ziekenhuis 24 uur per dag medewerkers aanwezig zijn die het apparaat kunnen bedienen.
Het Erasmus MC verwacht veel levens te kunnen redden met het apparaat. ''Uit buitenlandse onderzoeken is dit al gebleken: het percentage overlevenden steeg van 15 naar 30 procent bij mensen die in het ziekenhuis een hartstilstand kregen.''
Het gebruik van de machine zou nog meer voordelen hebben. Door zuurstof in het bloed te pompen voordat het hart weer op gang komt, houden de patiënten volgens het ziekenhuis waarschijnlijk minder schade over aan hun hartinfarct.
Ambulances
De zogeheten extra corporele membraan oxygenatie (ECMO) wordt al gebruikt in ambulances in grote Europese steden. ''Ook daar worden meer mensen in leven gehouden dan bij reanimaties zonder ECMO'', aldus het Erasmus MC.
Niet alle patiënten kunnen worden behandeld met de machine. Zo moet er een getuige zijn van de hartstilstand.
''Dan weten we dat het hart niet al uren stilstaat'', zegt Reis-Miranda. ''Want die mensen hebben gewoon geen prognose.''
Ook ouderen vallen buiten de boot. ''We beginnen met de leeftijdsgrens van zeventig'', stelt de arts. ''Dat gaan we na een jaar evalueren.''