nieuws

Digitale bijles Duits levert docent ICT-prijs op

Scholieren via internet klaarstomen voor hun toetsen Duits: het leverde Martin Ringenaldus van de Regionale Scholengemeenschap GoereeOverflakkee de iScholenPrijs 2016 op. Toch hebben zijn leerlingen hele andere redenen om blij te zijn met hun docent.
Als de docent Duits niet voor de klas staat, sleutelt hij aan digitale hulpmiddelen om het leven van zijn leerlingen iets makkelijker te maken. Zo maakte hij onder meer een grammatica- en examentrainer, waar iedereen via zijn website gebruik van kan maken.
Ringenaldus blijkt er een onconventionele stijl op na te houden: zo krijgen leerlingen Duits bijvoorbeeld in 2 en 3 vmbo geen cijfers. "Ik vind dat cijfers het leerproces afbreken", vindt de leraar. Hij toetst wel, maar kijkt "voornamelijk naar de groei die leerlingen doormaken".
Goed uitleggen
Leerlingen zeggen blij te zijn met de docent, al heeft dat niet alleen te maken met de digitale hulp die ze van hem krijgen. "Hij legt gewoon alles goed uit. Als je iets niet begrijpt, neemt hij echt de tijd om het uit te leggen", vertelt een scholier.
Ringenaldus bevestigt dat niet computers, maar leerlingen centraal staan in zijn lesaanpak. "Als leerlingen een prestatie neerzetten, wil ik graag dat ze kijken naar wat ze goed doen. Niet naar wat ze fout doen", vertelt hij.
Beter
Die filosofie keert ook terug in de tekst op het vuurrode shirt van de docent: "Het gaat er niet om dat je de beste bent, maar dat je elke dag weer een stukje beter wordt." Het is een opvallende slogan voor een docent die zich wel degelijk 'de beste' mag noemen.
Zelf denkt Ringenaldus daar ondanks zijn innovatieprijs heel anders over. "De prijs wordt jaarlijks toegekend aan iemand die een bijzondere prestatie op het gebied van ICT heeft neergezet. Maar daarmee ben je niet automatisch de beste."