nieuws

Dierenkunst in Rotterdam

Rotterdam heeft best veel dierenkunst. Tussen alle moderne architectuur zijn beelden, ornamenten en reliëfs te zien met dieren. De meeste van na de oorlog, sommige van voor 1940.
Het beeld Fikkie op de Oude Binnenweg in het centrum kennen veel mensen wel. Net als De Spelende Beertjes op de Lijnbaan.

Arend

De fabeldieren op de Blaak en de spaardieren bij de voormalige Spaarbank. Er zijn ook veel oudere dieren te zien in Rotterdam. Op het 17e eeuwse Schielandshuis staat een arend.
Achter de dierenkunst gaat een diepere betekenis schuil. Leeuwen en arenden tonen macht, een hond staat voor trouw of waakzaamheid.

Napoleon

Rob Noordhoek van Museum Rotterdam: "Toen Napoleon overnachtte in het Schielandshuis in Rotterdam was hij erg blij dat de adelaar boven de Leeuw van Holland te zien is op het pand".
De adelaar is het symbool van de Franse keizer en de Nederlandse leeuw zit in het stadswapen dat onder de adelaar op het Schielandshuis hangt. Napeleon heeft in oktober 1811 een bezoek aan Rotterdam gebracht.

Lezing

In het kader van dierendag is er op zaterdag 1 oktober een lezing over dierenkunst in Museum Rotterdam. De lezing wordt gegeven door de maker van de Stadswandeling langs dierenkunst.