nieuws

Een witte Mercedes en een wapen boven de paardenstal

Een onderschepte lading cocaïne (archief)
Een onderschepte lading cocaïne (archief)
Tijdens het opruimen van de paardenstal waren ze boven water gekomen: twee zakjes. In de ene een doorgeladen revolver, in de ander 50.000 euro. De vader van Maxime H. was zich rot geschrokken.
De man wilde aangifte doen, maar werd door zijn dochter tegengehouden. Dan zouden ze wel eens in de problemen kunnen komen. Het wapen en het geld zijn later opgehaald door Marco E. Hij is een van de kopstukken in de mega-drugszaak die nu twee weken loopt, in de extra beveiligde rechtszaal in Rotterdam.
Marco(24) en zijn vader Henk E.(64) staan terecht voor omvangrijke drugshandel in de Rotterdamse haven. Zij zouden daarbij gebruik hebben gemaakt van de corrupte douanier Gerrit G. Beide mannen zwijgen tot dusver over de drugs en hun contacten met de douanier.

Grof geld

Ook de vriendin van Marco, de 24-jarige Maxime, wil op geen enkele vraag antwoord geven. Zij verscheen vrijdag voor de rechter, voor wapenbezit en witwassen. Tijdens de zitting werden afgeluisterde gesprekken voorgelezen. Zij geven een aardig inkijkje in een wereld die volgens justitie draait om drugs, grof geld en geweld.
De recherche heeft in dit onderzoek tal van afluisterapparatuur bevestigd, in woningen en auto's van de verdachten. Gesprekken tussen Maxime en Marco gaan duidelijk over drugs. Op 30 november 2014 vallen voortdurend de woorden 'handel' en 'prijzen', waarna Maxime tegen Marco zegt: "Dus jij bent een coke-handelaar?"
Beiden bespreken de details. Maxime vraagt zich af, of je ook 'pakje voor pakje' kan verkopen. Marco: "Dat doe ik niet. Ik doe alleen kilo's." Dat het om grote sommen geld gaat, blijkt uit de volgende opmerking van Marco: "Als het weer lukt, heb ik anderhalf miljoen in totaal. Zullen we dan stoppen?" De rechter wil van Maxime weten waarmee gestopt moest worden. Maxime: "Ik beroep mij op mijn zwijgrecht."

Paardenstal

Op 9 december 2014 gaat het over een vuurwapen. Mogelijk het wapen dat door de vader van Maxime boven haar paardenstal was gevonden. Marco vraagt om handschoenen. Maxime: "Dat zijn leren handschoenen, die mogen niet weg." Marco: "Ik wil ze gewoon even hebben, zodat mijn vingerafdrukken er niet opkomen."
In een ander afgeluisterd gesprek is volgens de recherche te horen dat Marco 30.000 euro betaalt, voor de nieuwe auto van Maxime: een witte Mercedes E350. 'My new baby', schrijft Maxime trots op Instagram.
De rechter leest droog voor: "De auto kostte 33.000 euro en is contant betaald." Maxime wil niet zeggen door wie. De rechter: "Uw bankrekening lijkt geen ruimte te geven voor dergelijke bedragen. Ook niet voor een maandelijkse huur van 2300 euro." Ook daar wil de Rotterdamse niets over verklaren.

Witwassen

De auto werd in beslag genomen door de recherche, omdat daarmee drugsgeld zou zijn witgewassen. De vader van Maxime heeft de auto inmiddels teruggekocht van de Domeinen, waar alle in beslag genomen goederen staan opgeslagen. De rechter: "Een cadeautje van uw vader?" Maxime H.: "Ik beroep mij op mijn zwijgrecht."
De verdachte wil alleen bevestigen dat zij een bureau in entertainment runt, waar onder meer danseressen kunnen worden gehuurd voor optredens. De rechter: "U heeft de Dansacademie gedaan in Utrecht. Uw vader had liever gezien dat u in het showballet was gaan werken."
Na de zoveelste stilte wordt de zitting beëindigd. De zaak gaat volgende week verder. Dan staan onder meer Henk E. en zijn stiefzoon Jimmy R.(42) terecht voor een mislukte moordaanslag op een medeverdachte.