CORONAVIRUS

Rotterdamse gynaecoloog: 'Omikron minder gevaarlijk voor zwangere vrouwen'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Pixabay
Anders dan de deltavariant lijkt de omikronvariant geen risico op te leveren voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind. "We hebben nog geen officiële cijfers, maar navraag in onze regio heeft vanaf begin januari geen rapportages opgeleverd. Het lijkt erop dat omikron ook voor zwangere vrouwen milder is", zegt gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC.
Schoenmakers waarschuwde in november dat de deltavariant ernstige schade aan de placenta kan veroorzaken. In de maanden daarvoor waren in zijn regio zeker dertien doodgeboortes aan een besmetting met delta te wijten. De moeders zelf waren niet heel ziek geworden, maar door de infectie ging hun placenta kapot, wat ten koste ging van de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar het ongeboren kind. Internationaal onderzoek in twaalf landen bevestigt de uitkomsten van Schoenmakers onderzoek.
Omdat de omikronvariant veel besmettelijker is dan de deltavariant zou je verwachten dat het aantal doodgeborenen zou toenemen, zegt Schoenmakers. Dat is dus niet zo. Wel raadt hij zwangere vrouwen nog steeds aan zich te laten vaccineren. "En als je je kind niet voelt bewegen, bel dan je verloskundige of je huisarts."

'Als sneeuw voor de zon'

Dat de omikronvariant nagenoeg geen impact lijkt te hebben op ongeboren kinderen, komt voor gynaecoloog-perinatoloog Hans Duvekot als een enorme opluchting. 'Het probleem lijkt echt als sneeuw voor de zon te zijn opgelost. Bij de vorige variant hadden we meerdere zwangere vrouwen aan de beademing. Nu hebben we al weken niemand meer gehad met heftige covid-verschijnselen. Omikron lijkt niet voor problemen te zorgen bij zwangere vrouwen.'
Dat was bij de deltavariant wel anders, zegt Duvekot. Even leek het erop dat die de gynaecologen zou overrompelen. "Op het hoogtepunt hadden we vijf zwangere vrouwen tegelijk aan de beademing en drie op de verpleegafdeling. Normaal gesproken zijn dat er één of twee in een heel jaar. Het was verschrikkelijk."
De ontwikkeling rondom omikron en zwangerschappen is dus zeer positief, maar Duvekot blijft voorzichtig naar de toekomst kijken. "Niemand had gedacht dat omikron zo mild zou zijn. Maar we moeten niet te vroeg juichen: de volgende variant kan zomaar weer een stuk venijniger zijn."