nieuws

'Sluizenstelsel moet op den duur Maeslantkering vervangen'

We moeten nu al serieus nadenken over een alternatief voor de Maeslantkering bij Hoek van Holland. Dat zegt professor ingenieur D'Angremond. Een enorm sluizencomplex is de beste oplossing als de kering niet meer genoeg veiligheid biedt, vindt hij.
De professor hield vrijdag een lezing hierover in Museum Vlaardingen. "Het is heel moeilijk te zeggen hoelang die Maeslantkering nog veilig is", zegt hij.
Volgens D'Angremond hangt dat af van de natuur. "We krijgen in deze regio pas natte voeten als een aantal zeldzame natuurverschijnselen samenvalt. Dus en een zware storm en een hoge rivierafvoer. Dat zou één keer per tienduizend jaar kunnen gebeuren, maar ook morgen."
De Maeslantkering is in elk geval tot het eind van deze eeuw veilig, denkt de professor. "Het probleem is dat hij veel vaker dicht moet als de zeespiegel stijgt. En uit berekeningen blijkt dat de kering één op de honderd keer zou kunnen weigeren."
D'Angremond pleit daarom voor een ingenieus sluizenstelsel dat het hele Rijnmond- en Drechtstedengebied zou moeten beschermen. Dat kost waarschijnlijk 8 miljard euro.
Of de deskundige het zelf nog gaat meemaken? "Ik ben 77. Dus nee, ik denk het niet."