nieuws

Financiële oplossingen voor noodlijdend Spijkenisse MC nabij

Spijkenisse Medisch Centrum
Spijkenisse Medisch Centrum
De toekomst van het Spijkenisse Medisch Centrum (SMC) lijkt eindelijk gered. Het ziekenhuis hoopt op financieel gebied binnenkort belangrijke successen te boeken.
Dat de toekomst er een stuk beter uitziet, komt onder meer doordat meer patiënten worden behandeld. Het SMC verwelkomde in de eerste zes maanden van dit jaar 7 procent meer patiënten.
Dat aantal zal naar verwachting nog groeien nu alle orthopedische, plastische en neurochirurgische operaties vanuit het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en Van Weel Bethesda in Dirksland naar Spijkenisse zijn verplaatst.
Vaste lasten
Ook lijkt er eindelijk een oplossing voor de hoge vaste lasten van het ziekenhuis. Voor het ziekenhuispand betaalt het SMC nu nog jaarlijks 1,2 miljoen euro.
Dat moet minder worden nu de gemeente Nissewaard op het punt staat het pand en de grond over te dragen aan het SMC. "We zijn dicht bij een overeenkomst over de verkoop", zegt wethouder Dirk van der Schaaf.
Zorgcomplex
Als het SMC de nieuwe eigenaar van het pand is, is het de bedoeling dat andere organisaties ruimtes gaan huren. Dat moet geld opleveren. De helft van het gebouw blijft de functie van ziekenhuis houden.
In de andere helft komt onder meer een apotheek, een fysiotherapeut en een revalidatiecentrum voor oudere patiënten van zorgorganisatie Careyn.
"We willen van het ziekenhuis een compleet zorgcomplex maken", zegt Peter Langenbach van het Maasstad Ziekenhuis, dat een van de eigenaren van het SMC is.
Ruwaard van Putten
De nieuwe inkomsten moeten het SMC definitief uit het dal halen. Sinds het faillissement van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in 2013 maakte het alleen maar miljoenenverlies.
Door onder meer een financiële injectie van zorgverzekeraar CZ kan het ziekenhuis verder bestaan. De verzekeraar maakt dit jaar en volgend jaar 2,5 miljoen euro over.
Dat bedrag wordt dit jaar nog verrekend in de behandelingskosten van patiënten. In 2017 niet meer.