nieuws

De Kadt: 'Zij trainen 7 uur per dag, wij 7 uur per week'

De waterpoloheren van ZPB H&L Productions werden vrijdagavond in de eerste kwalificatieronde van de Champions League ruim verslagen door OSC Budapest (20-6). Absoluut geen schande, want de Hongaarse ploeg bestaat louter uit fullprofs. "Die jongens verdienen een ton of meer per jaar," zegt speler Twan de Kadt. "In Nederland moeten de meeste spelers gewoon contributie betalen," vult Oscar Visser aan.
In Budapest strijdt ZPB in een poule om een plaatsje in de volgende ronde van de Champions League. Zaterdag staat wedstrijd twee tegen het Duitse Hannover op het programma. Direct ook het laatste duel voor de Barendrechters, die waarschijnlijk ook tegen dit team het onderspit moeten delven. "We hebben wel iets meer kans," denkt Visser. "Het is een bij elkaar geraapt zooitje, zeg ik maar even oneerbiedig. Maar wel met fantastische spelers natuurlijk. Hannover is een iets minder aansprekende naam, maar die club heeft zich heel erg versterkt met jongens die actief waren op de Spelen in Rio. Hannover heeft een dikke zak geld om spelers aan te trekken. Als er één procent kans is, moet je daar voor gaan."
Tegen OSC Budapest was ZPB, gesteund door veel supporters, kansloos in de Hongaarse hoofdstad. De Kadt: "20-6, ja, het is voor ons toch wel een beetje uit de hand gelopen. Wij hebben slordige dingen gedaan waardoor wij goals tegen kregen. Maar we spelen in Budapest hè, die ploegen hier weten wel wat waterpolo is. De helft komt net terug uit Rio. Trainen zeven uur per dag, wij 7 uur per week. Het is zoals het is, maar verliezen is nooit leuk."Visser: "Hier worden foutjes genadeloos afgestraft. Eén slechte pass en de bal ligt er bij ons in. In de Nederlandse competitie kom je daar mee weg. Hier gaat het heel hard, elke fout straffen zij af."
ZPB geniet in Budapest van het Europese avontuur, verdiend na een prachtig achterliggend seizoen in de vaderlandse competitie. Al zijn er ook spaarzame momenten dat het helemaal niet genieten is. "Op een gegeven moment in die partij tegen OSC wil ik naar mijn positie zwemmen bij een jongen die twee bij twee was, en dan overdrijf ik niet eens, maar vervolgens duwt hij mij helemaal terug en lag ik weer waar ik begonnen was. Maar je denkt dan niet, 'ik ga naar huis', je doet het gewoon nog een keer. Maar als je erover nadenkt was je eigenlijk gewoon een kansloze taak aan het vervullen. Dan geniet je even niet hoor. Het is ook de eerste wedstrijd op dit niveau, dat speelt ook een beetje."
"Dit is een waterpololand," vervolgt De Kadt. "In Nederland ga je voetballen, hier trappen ze een jongetje het zwembad in. Je hoort er hier bij als je op waterpolo zit." Visser: "Wij zijn hier echt in het waterpolowalhalla van de wereld."
Opgeven doen De Kadt en Visser zeker niet, met de wedstrijd tegen Hannover op komst. "Er is zeker wat te halen." Zaterdag speelt ZPB in Budapest om 19.00 uur tegen Hannover.