nieuws

'Antiek stoomschip Furie krijgt rol bij intocht Sint'

De laatste zeegaande stoomsleepboot van Nederland vierde zaterdag op bijzondere wijze zijn honderdste verjaardag. De Furie was dé publiekstrekker op de 37ste Furieade in Maassluis.
Het evenement lokt jaarlijks tienduizenden bezoekers naar de gemeente. Ook dit jaar komen liefhebbers van braderieën, boten en stoomvoertuigen er weer volop aan hun trekken.
De jubelerende Furie vaart nog dankzij de inzet van 25 vrijwilligers. Het schip hoeft voorlopig dus nog niet pensioen en speelt naar verluidt een rol bij de landelijke intocht van Sinterklaas.
Sint
De bemanning houdt de lippen stijf op elkaar over de 'Sinterklaasmissie' van hun schip. ''Dat kun je dadelijk zien op het Sinterklaasjournaal'', verklapt vrijwilliger Jan Peute.
De stoomsleepboot is niet de enige attractie op de Furieade. Zo is bijvoorbeeld ook een historische brandweerwagen te bewonderen, die natuurlijk ook werkt op stoom.

Mottenballen

De oude bluswagen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog nog uit de mottenballen gehaald in Rotterdam. Na het bombardement ontstond een tekort aan brandweermateriaal.
Erg milieuvriendelijk is de stoom uitbrakende bluswagen overigens niet. ''Het milieu? Daar dachten ze vroeger niet aan'', lacht stoomliefhebber Jan Tuinhof.