WINDENERGIE

Bouw groot windmolenpark iets vertraagd door stormen

Tweede Maasvlakte
Tweede Maasvlakte © Rijnmond
"Zo'n harde wind hier op de Tweede Maasvlakte is prima voor een windmolenpark, maar niet als we nog aan het bouwen zijn", zegt Hubert Lamie van Eneco. Aan de rand van de Tweede Maasvlakte komt een groot windmolenpark met 22 windmolens. De wieken ervan zullen gigantisch zijn, maar liefst 75 meter.
De windmolens zullen zowel geplaatst worden op het strand, in de duinen en achter de harde zeewering. "Normaal staan dit soort windmolens alleen in zee, maar dit park ligt praktisch in zee", aldus Lamie. Doordat de wieken zo groot zijn en de windmolens ook op het strand zullen staan kunnen kitesurfers alleen niet meer gebruik maken van dit gedeelte van de Tweede Maasvlakte.
Storm vertraagt aanleg windmolenpark Tweede Maasvlakte
De windmolens moeten in een bijzonder hoog tempo worden gebouwd. "Voor het stormseizoen in oktober moeten ze klaar zijn, want we bouwen hier in de zeewering en je hebt gezien wat voor golven er stonden met die stormen van afgelopen weekend", aldus Lamie. "Dan wil je geen gat in de duinen hebben", vult hij lachend aan.

Wind is fijn, maar nu nog niet

De bouw van het windmolenpark heeft al wel een beetje vertraging opgelopen. "Sinds 15 februari hebben we praktisch elke dag het werk moeten neerleggen. De harde wind zorgt ervoor dat we gewoon niet veilig kunnen werken." Veel werktuigen 'verdwijnen' letterlijk onder het zand door het stuifzand. "De duinen gaan dan door deze harde winden aan de wandel", zegt Lamie lachend en wijzend op een auto niet te laat is weggehaald.
EIgenaar van de auto is niet bekend  | Foto Maikel Coomans | Foto:
EIgenaar van de auto is niet bekend | Foto Maikel Coomans
De windmolens moeten in oktober staat en stroom leveren voor zo'n 158.000 huishoudens. Rijkswaterstaat is opdrachtgever van het plaatsen van de windmolens.