RECHTBANK ROTTERDAM

Vijf jaar cel voor Vlaardinger (19) die 'Appie' van dichtbij doodschoot na een ruzie om niets

Patrimoniumdwarsstraat waar Appie werd doodgeschoten
Patrimoniumdwarsstraat waar Appie werd doodgeschoten © JB Media
De rechter heeft een 19-jarige Vlaardinger veroordeeld voor het doodschieten van een man die ‘Appie’ werd genoemd. Hij krijgt vijf jaar cel.
In december 2020 ontstond ruzie in de Kornelis Speelmanstraat in Vlaardingen tussen vier jonge mannen: drie van hen richtten zich tegen ‘Appie’. Even later kwamen ze elkaar weer tegen in de Patrimoniumdwarsstraat. Daar greep Luciano A. een pistool en schoot ‘Appie’ van dichtbij dood.
De verdachte heeft verklaard dat hij zijn vriend wilde beschermen, omdat die anders zou worden neergestoken. Zijn advocaat noemde dat een vorm van zelfverdediging, maar de rechter gaat daar niet in mee. “Toen het schot viel, was de dreiging al verdwenen.”
De aanleiding van de ruzies is nooit duidelijk geworden. Het slachtoffer was geen bekende van de drie anderen. Volgens de rechter is het mogelijk dat de verdachte zich wilde bewijzen tegenover zijn vriend door te schieten. “Het is uiterst zorgelijk dat de verdachte op zo jeugdige leeftijd de beschikking had over een vuurwapen.”
De advocaat had nog gepleit voor het jeugdstrafrecht, omdat de verdachte net 18 jaar was toen hij schoot. De rechter is het daar niet mee eens, maar houdt wel rekening met zijn jonge leeftijd. Daarom is de straf aanzienlijk lager dan de tien jaar cel die was geëist.