nieuws

Rotterdamse onderduikster publiceert dagboek

Het oorlogsdagboek van een joods tienermeisje dat in de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam zat ondergedoken, wordt deze week uitgebracht. De vergelijking met Anne Frank wordt al gemaakt. Met het grote verschil dat dit meisje, Carry Ulreich, de oorlog wel overleefde en er nog over kan vertellen. 's Nachts Droom Ik Van Vrede heet haar boek.
Ulreich is inmiddels negentig jaar oud. Ze woont in Israël; kort na de bevrijding emigreerde ze. Haar dagboek uit de oorlog nam ze mee. Pas toen ze 85 was, zocht ze het weer op. "Ik wilde graag dat mijn kinderen en kleinkinderen zouden weten wat er in de oorlog in Nederland met mij gebeurd is."
Carry Ulreich groeit op in Rotterdam. Met haar ouders en oudere zus woont ze in de Witte de Withstraat. In de eerste jaren van de oorlog kunnen ze daar nog blijven. Het gezin wordt niet op transport gesteld omdat vader, zus en Carry zelf een aanstelling weten te krijgen bij de Joodse Raad. Als keukenhulp bij Loods 24 ziet Carry al die mensen die wel worden gedeporteerd. Dat maakt diepe indruk op haar.

Onderduiken

Uiteindelijk krijgt ook de familie Ulreich een oproep. Ze duiken onder bij de familie Zijlmans op de Mathenesserweg. "Een bijzondere familie. Niet iedereen durfde het risico te nemen om een joods gezin in huis te nemen. Het duurde uiteindelijk veel langer dan we dachten, maar we hadden het goed met elkaar."
Maar gevaarlijk is het ook. Als de familie niet thuis is, moeten de onderduikers muisstil zijn om geen argwaan te wekken bij de buren. "Die hadden er geen idee van dat wij daar ondergedoken waren. Dus als de familie Zijlmans naar de kerk was, konden wij niet eens de wc doortrekken."

Positief

Na de oorlog houdt Carry altijd contact met de familie Zijlmans, die in 1977 een Yad Vashem onderscheiding krijgt voor hun hulp aan de familie Ulreich. Ze is blij dat het dagboek nu wordt uitgegeven, omdat volgens haar in Israël al lang niet meer zo positief over de Nederlanders in de oorlogstijd wordt gedacht.
Ulreich: "Op een gegeven moment kwam ook in Israël het besef dat in Nederland maar tien procent van de joden de oorlog heeft overleefd. Het laagste percentage van heel Europa."
Een jong meisje dat in de oorlog onderduikt en een dagboek schrijft: Carry Ulreich wordt al de Rotterdamse Anne Frank genoemd. Bij een bezoek aan Nederland is ze in het Achterhuis geweest. "Daar heb ik uitgebreid geschreven in het gastenboek. En ik heb het ondertekend met 'Anne Frank met een happy end'.
's Nachts Droom Ik Van Vrede verschijnt op 5 oktober.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl