LAURENSKERK

Hoewel het niet naast de deur is, bidt de Laurenskerk voor Oekraïne

De Laurenskerk in Rotterdam
De Laurenskerk in Rotterdam © Rick Huijzer
Ook in Rotterdam houdt de dreigende oorlogssituatie in Oekraïne veel mensen bezig. In de Laurenskerk wordt daarom iedere middag door enkele mensen gebeden voor vrede en verzoening in het Oost-Europese land. Er is niet alleen een stille hoop dat het gebed gehoord wordt, maar pastor Harold Schorren benadrukt dat het leden van de gemeenschap ook aan het denken zet over hun eigen rol in de samenleving.
Elke middag om 16:45 uur start het gebed in de Laurenskerk. Daarbij wordt volgens pastor Schorren gelezen uit de Bijbel en er is ruimte voor een gebed. Het initiatief voor het dagelijkse gebed kwam uit de kerkgemeenschap. "De sfeer is zorgelijk. Iemand zei: 'Kunnen we alsjeblieft hiermee beginnen? Want ik maak me echt zorgen'", zegt Schorren. Hoewel de leden van de kerkgemeenschap geen familie in Oekraïne hebben, maken zij zich zorgen om de gang van zaken in dit gebied. "Het staat aan de grens van ons gezichtsveld."

Nadenken over eigen rol

Op het gebed komt dagelijks een klein groepje mensen af. Ze zijn allemaal lid van de kerk. Woensdag waren dat er een stuk of vier, aldus de pastoor. Het is volgens Schorren niet voor de grote massa, maar desondanks niet minder belangrijk. Schorren zegt dat het gebed mensen aan het denken zet: "Het heeft iets te maken met jezelf en je denkt na over de rol die je speelt in deze wereld en de samenleving."

Coventry-gebed

Het gebed is onderdeel van een bredere traditie: het Coventry-gebed. Dat gebed is ontstaan na het bombardement op de Britse stad Coventry in 1940. Elke vrijdag wordt gebeden op 180 plaatsen in de wereld die met oorlog te maken hebben gehad, zo ook Rotterdam. In de Laurenskerk zijn elke vrijdag zo'n tien mensen aanwezig bij het gebed. Zij hopen de toekomst samen op een andere manier vorm te geven, in plaats van naar de oorlog terug te kijken in wrok.
Morgen is er een nieuw gebed voor Oekraïne, om kwart voor vijf in de Laurenskerk. Pastor Schorren hoopt dat het gebed op andere plekken in de stad wordt overgenomen, om zo positieve kracht te blijven opwekken.