OEKRAÏNE

Rotterdammer Arie in Oekraïne gewekt door explosies: 'Ik hoop op hulp en steun uit het Westen'

Arie van der Ent
Arie van der Ent © Privéfoto
Hij werd rond 05:45 uur plaatselijke tijd wakker van enkele knallen. Slavist, vertaler, dichter, schrijver en Rotterdammer Arie van der Ent woont sinds 2016 op 60 kilometer van Kiev en voelt de oorlogsdreiging ook bij hem in de regio toenemen. Hij is echter niet van plan om zijn spullen te pakken en Oekraïne te verlaten.
"De hond blafte zachtjes. Aan gewoon onweer is ze wel gewend, dus zij signaleerde dat het waarschijnlijk om iets anders ging", zegt Van der Ent. "Toen volgden twee explosies en daarna tien minuten later nog eens. Toen ben ik gelijk uit bed gegaan, heb ik koffie gezet en de tv aangedaan. Dan weet je dat het begonnen is, ja. Het is full flat war."
De militaire inzet van Rusland beperkt zich niet alleen tot het oosten, maar is ook in andere delen van Oekraïne merkbaar. Arie van der Ent is ondanks het feit dat een inval van de Russen zich leek aan te dienen toch enigszins verrast. Echt voorbereid heeft hij zich niet, vertelt hij. "We hebben iets meer grutterswaar in huis en toevallig gisteren nog een kleine 200 grivna uit de muur getrokken, maar dat is eigenlijk alles. We hadden dit toch niet helemaal verwacht. Men dacht in eerste instantie: Poetin gaat tot de bestaande frontlijn in de provincies Loehansk en Donetsk. Daarna wacht hij misschien weer een tijdje om te traineren en te kijken hoe het gaat met de sancties, maar nu is hij echt full blown. Dat is toch een soort verrassing."

'Wij gaan hier niet weg'

Iedereen in de omgeving heeft een kelder die kan worden gebruikt als schuilkelder, zegt Van der Ent. "Maar daar is het steenkoud en we hebben daar geen verlichting. Dat lijkt me ook niet aan de orde. De kans dat hier een bom valt is net zo groot als dat je door het onweer getroffen wordt. Wij hoeven hier niet bang te zijn."
Van der Ent heeft er geen moment aan gedacht het land te verlaten. "Nee, ik woon hier. Dit is mijn huis. Ik ben heel somber gestemd, maar monter. Wij gaan hier niet weg."
In paniek is Van der Ent dus niet. "Ik word hier merkwaardig genoeg heel rustig van." Wel hoopt hij dat de EU en de NAVO passende maatregelen nemen. "Ik had graag gezien dat er symbolische troepen van de NAVO zouden zijn in Odessa, Kiev, Dnipro en Charkov om aan te geven: blijf van ons af. Van Oekraïne én van het westen, want dat is feitelijk bijna hetzelfde nu."
Van militaire hulp is tot dusver geen sprake en de vraag is ook of die er komt. "Je kunt niet binnen drie minuten reageren", zegt Van der Ent. "Dat snap ik wel. Er zal vandaag vast van alles bekend worden. Ik hoop dat men in Nederland gaat demonstreren. Waar ik het meest op hoop en wat ook helemaal niet is uitgesloten, is een paleisrevolutie in Moskou. Ik geloof niet dat heel veel Russen dit ook willen. Vreselijke beelden zullen een enorme impact hebben op de wereldbevolking, maar ook op de gewone Russen."
Juist op hen hoopt hij te kunnen rekenen, al geeft hij tegelijkertijd toe dat dit voor nu vooral een illusie is. "Je moet het hebben van de beter geïnformeerde Russen, die zijn er natuurlijk ook. Ik hoop van harte dat ze het Rode Plein vol met tenten gaan zetten."

Geen Russische vertaalopdrachten meer

In zijn dorp, waarover Van der Ent momenteel een boek schrijft, merkte hij de afgelopen weken niets van de oorlogsdreiging. Van der Ent vertaalt ook Russische teksten, iets waarmee hij gaat stoppen. "Ik moet een belangrijk werk van Poetin afmaken, uit het Russisch vertaald, waar ik helemaal geen zin in heb. Ik maak mijn Russische opdrachten af. Daarna richt ik me alleen op Oekraïense literatuur."
Contact met buurtgenoten heeft hij nog niet gehad. Wel had hij even contact met Nederland, met zijn dochter. Zij wil graag dat hij terugkomt. "Dat heeft ze eerder gezegd, maar ze weet allang dat ik toch blijf", is Van der Ent duidelijk. "Mijn zoon is op wereldreis, dus die moeten we straks nog maar even te pakken proberen te krijgen."
Alleen een Russisch regime kan er naar eigen zeggen voor zorgen dat Van der Ent uit Oekraïne vertrekt. "Dat is het moment - als het dan nog kan - om weg te gaan. Maar ik voorzie, anders dan qua levensmiddelenvoorziening, geen direct lijfelijk gevaar. Er is een contrast tussen direct persoonlijk gevaar en omstandigheden die optreden waaronder je niet leven wil."
Van der Ent gaat de internationale media goed in de gaten houden. Verder schrijft hij af en toe gedichten die hij plaatst op zijn Facebook. "Ik schrijf nu een oorlogsdagboek, elke dag 50 woorden als ik wakker word. Dit was aflevering 10." Tot slot wendt hij zich ook tot ons land. "Ik hoop dat de Nederlanders en Rotterdammers er ook iets aan doen, want die weten wat bombarderen is. Wij zetten de schouders eronder."
Arie van der Ent werd vanochtend wakker van meerdere explosieven

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl