nieuws

Banenverlies ING komt hard aan bij bonden

ing
ing
Het verlies van 7000 arbeidsplaatsen bij ING in vooral
Nederland en België komt hard aan bij de vakbonden. In België roepen de bonden al op tot acties bij de bank en FNV waarschuwde dat het ontslag niet goed zal vallen bij de achterban.
In Nederland vervallen 2300 voltijdsbanen plus 950 extern ingehuurde krachten, en in België gaat het om 3500 banen. De ingreep moet een jaarlijkse kostenbesparing van 900 miljoen euro opleveren in 2021. Verder steekt de bank 800 miljoen euro in een verdere overgang naar onlinebankieren.
Bij ING werken meer dan 52.000 mensen, waarvan ruim 14.800 in Nederland en meer dan 8100 in België. Topman Ralph Hamers verdedigde het banenverlies
door te stellen dat dit nodig is om blijvend te kunnen investeren in digitalisering. Hij merkte daarbij op dat ,,het dak moet worden gerepareerd als de zon schijnt''.
De Belgische bonden zien aan het massaontslag echter als een ,,oorlogsverklaring'' en willen vrijdag een officiële staking organiseren. Ze spreken van een ,,sociaal bloedbad''. Ook in de Belgische politiek is met ontzetting gereageerd. Zo wil oud-premier Elio Di Rupo sancties voor winstmakende beursgenoteerde bedrijven die werknemers ontslaan. Premier Charles Michel eist dat ING zijn verantwoordelijkheid nakomt.
FNV wil in gesprek gaan met ING om gedwongen ontslagen zo beperkt mogelijk te houden. Vakbond De Unie omschreef ING als de ,,slachtbank van Nederland''. CNV verklaarde dat mensen boos en onzeker worden door de vele reorganisaties in de financiële sector.
Beleggers reageerden juist koeltjes op de plannen van ING, het aandeel kwam amper in beweging.